Giftige vuurkoraal: ook in Australië is een van de meest dodelijke paddenstoelen in de natuur ontdekt

Janine image
door Janine

26 Oktober 2019

Giftige vuurkoraal: ook in Australië is een van de meest dodelijke paddenstoelen in de natuur ontdekt
Advertisement

Het ziet eruit als een bijzonder rood koraal van grote schoonheid, maar in werkelijkheid is het dat niet. We hebben het over het zogenaamde “Giftige vuurkoraal", waarvan de wetenschappelijke naam Podostroma cornudamae is; er is weer veel aandacht van de wetenschappelijke gemeenschap voor deze specifieke soort sinds deze bijzondere schimmel, typisch endemisch voor Korea en Japan, werd ontdekt in een regenwoud in het binnenland van Australië.

via Metro UK

Advertisement
shinto/Wikimedia

shinto/Wikimedia

Met zijn onschuldige uiterlijk van rood koraal, werd deze Aziatische schimmel voor het eerst opgemerkt in 1895 en zeer vaak aangezien voor eetbaar of bruikbaar in de traditionele geneeskunde; indien ingenomen, kan de “giftige vuurkoraal" zeer snel belangrijke symptomen veroorzaken zoals braken, hoge koorts en in sommige gevallen zelfs de dood als gevolg van hersenbeschadiging en de uitval van interne organen na de inname van deze uiterst gevaarlijke soort.

Advertisement
Kouchan/Wikimedia

Kouchan/Wikimedia

De ontdekking van deze schimmel in een regenwoud bij Cairns in Australië ondermijnt daarom het wetenschappelijke besef van het feit dat het een typische soort is in de Aziatische gebieden van Korea en Japan; vóór de Australische ontdekking was de giftige vuurkoraal al waargenomen in Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea.

Kijk dus uit voor deze schimmel, een van de weinige soorten die niet door de mens mag worden aangeraakt: het kan ook hevige dermatitis en allergische reacties veroorzaken, in tegenstelling tot de meeste vergelijkbare soorten die in de natuur bestaan!

Advertisement