De kleinste "vulkaan" ter wereld bevindt zich in Italië: ontdek de Monte Busca

Janine image
door Janine

26 April 2022

De kleinste "vulkaan" ter wereld bevindt zich in Italië: ontdek de Monte Busca
Advertisement

We weten heel goed dat de natuur ons soms op de meest merkwaardige en onverwachte manieren en vormen weet te verbazen. Fascinerende fenomenen, mysterieuze plekken, ongewone episodes: als je om je heen kijkt ontdek je dat dit allemaal echt is, en het kan zelfs dichterbij zijn dan we denken.

Neem bijvoorbeeld vulkanen: sinds de oudheid hebben deze complexe geologische structuren de aandacht getrokken van geleerden en niet-geleerden en omvatten ze op een voorbeeldige manier alle kracht van de elementen. Als je echter denkt aan een hoge berg die uitbarst, staan we hier klaar om je ongelijk te bewijzen en je voor een heel speciale "vulkaan" te plaatsen. Waarom? Er wordt aangenomen dat het de kleinste ter wereld is, en het is eigenlijk niet eens een echte vulkaan, maar de altijd brandende vlammen doen er wel aan denken. Klaar om op reis te gaan naar Italië, om Monte Busca te ontdekken?

via Atlas Obscura

Advertisement
Rosa Mauro/Wikimedia Commons

Rosa Mauro/Wikimedia Commons

Het definiëren als een "vulkaan" is eigenlijk verkeerd, omdat de Monte Busca, die zich in de Italiaanse provincie Forlì-Cesena in Emilia Romagna bevindt, wetenschappelijk gezien een brandende fontein is. Het is een lekkage van gasvormige koolwaterstoffen uit de grond, die, eenmaal ontstoken, de vlammen jarenlang constant kunnen houden. En dit, tussen de toppen van de Apennijnen, is precies wat er gebeurt.

Op de top van Monte Busca, op 720 meter boven zeeniveau, doet een stapel stenen die constant vlammen uitstralen denken aan een miniatuurvulkaan. Niemand weet zeker wanneer het vuur in deze delen is aangestoken, maar wat zeker is, is dat de plek, juist vanwege zijn merkwaardige kenmerken, een eigen charme heeft. Zelfs de eerste getuigenissen die het beschrijven dateren uit 1577, het jaar waarin de Bolognese historicus Leandro Alberti het citeerde in zijn werk "Descrittione di tutta Italia", door het “het gat van vier voet breed waar een vlam van vuur uitkomt" te noemen.

Advertisement
Lamberto Zannotti/Wikimedia Commons

Lamberto Zannotti/Wikimedia Commons

Het is geen toeval dat het gebied waarin deze natuurlijke formatie zich bevindt “inferno” wordt genoemd, een naam die nauw verwijst naar een even angstaanjagende als fascinerende plek, die zich echter in Turkmenistan bevindt. In feite bestaat er in het Aziatische land wat "de poort naar de hel" wordt genoemd, oftewel een gigantische krater die al tientallen jaren brandt, juist vanwege hetzelfde fenomeen van gasvormige koolwaterstof lekkage.

Gianni Careddu/Wikimedia Commons

Gianni Careddu/Wikimedia Commons

Het is het methaan dat spontaan uit een kleine spleet in de grond komt en dus leven geeft aan de eeuwige vlammen van Monte Busca. In de loop der jaren kwam het ook voor dat ze vervaagden of zelfs uitgingen - bijvoorbeeld na hevige regenval - maar om gaslekken in de omgeving te voorkomen, werden ze prompt weer aangestoken door de lokale bevolking.

Ondertussen blijft deze ongelooflijke "minivulkaan" de aandacht trekken van bezoekers, toeschouwers, wandelaars en liefhebbers van geologie, die naar het grote bergveld komen waar het zich bevindt om het van dichtbij te observeren en te vereeuwigen. Kende je dit kleine maar fascinerende natuurverschijnsel?

Advertisement