In China is er een berg die elke 30 jaar mysterieuze stenen eieren "legt"

Janine image
door Janine

20 September 2021

In China is er een berg die elke 30 jaar mysterieuze stenen eieren "legt"
Advertisement

Wat zou je denken als we je zouden vertellen over een berg die… elke 30 jaar stenen eieren legt? We zijn er bijna zeker van dat het in het begin moeilijk zou zijn om een ​​dergelijke verklaring serieus te nemen. Toch is dit geen grap, noch een overdrijving of in scène gezet: een plaats zoals hierboven beschreven bestaat echt en is lange tijd het onderwerp geweest van analyse door allerlei geologen en geleerden.

In feite, hoewel de natuur ons aan allerlei wonderen heeft gewend, is een dergelijk fenomeen niet iets dat we elke dag zien. Vooral omdat de plek waar het evenement zelf plaatsvindt echt onderdeel lijkt te zijn van een legende. Klaar om deze ongelooflijke rotsachtige "eieren" van dichtbij te ontdekken?

via Daily Mail

Advertisement
dwnews.com

dwnews.com

Het is een fenomeen dat uniek lijkt in de wereld en dat al geruime tijd nieuwsgierigheid, hypothesen, discussies en theorieën in de wetenschappelijke wereld oproept. We zijn in China, in de mistige bergen van de zuidwestelijke provincie Guizhou. Het is hier dat, aan de voet van de berg Gandeng, elke drie decennia iets heel bijzonders gebeurt.

Een van de rotswanden van dit reliëf lijkt rotseieren te "leggen". Gezien wat er gebeurt, lijkt het gebruik van deze term passender dan ooit. Onder de klif bevindt zich namelijk een stuk kalksteen waaruit de berg, met tussenpozen van dertig jaar, rotsformaties lijkt voort te brengen met een maximale diameter van tussen de 20 en 40 centimeter.

Advertisement
PatrynWorldLatestNew/Youtube

PatrynWorldLatestNew/Youtube

Hun vorm verwijst ongetwijfeld naar die van eieren en toen het fenomeen eenmaal bekend werd, werd die afgelegen plek overal bekend. Er wordt gezegd dat in het nabijgelegen dorp Gulu (een stad met slechts 20 families) mensen deze rotsformaties (genaamd Chan Ya Da) als echte geluksbrengers beschouwen, zozeer zelfs dat de meeste inwoners ze in de loop van de tijd hebben verzameld en thuis bewaren.

PatrynWorldLatestNew/Youtube

PatrynWorldLatestNew/Youtube

Legenden en bijgeloof terzijde, hoe kan dit fascinerende fenomeen worden verklaard? De wetenschap is er, ondanks jarenlange studie, niet in geslaagd om een ​​definitieve theorie te formuleren. De meest geaccrediteerde stelling lijkt deze rotseieren in verband te brengen met de erosie en de verschillende hardheden van de rotsen in dat gebied.

PatrynWorldLatestNew/Youtube

PatrynWorldLatestNew/Youtube

De eieren zijn in feite niet gemaakt van hetzelfde type kalksteen als de klif waar ze vandaan komen. Het zijn concreties gevormd door hardere en zwaardere sedimentafzettingen. Dit is de reden waarom, onder de druk van erosie, zware regenval of aardverschuivingen, de rotswand eromheen de neiging heeft af te brokkelen.

Het zou daarom voornamelijk water zijn, met zijn werking, om deze ongelooflijke "wezens" tot leven te brengen. Naarmate de rots vervaagt, blijven de erin ingebedde formaties steeds meer zichtbaar, totdat ze op de grond vallen, "geboren" uit de berg.

PatrynWorldLatestNew/Youtube

PatrynWorldLatestNew/Youtube

De berg Gandeng is niet de enige plek ter wereld waar dit gebeurt. Volgens wat is geleerd, is een soortgelijk fenomeen ook aanwezig in Colorado, in de VS, hoewel niet met de duidelijke kenmerken die het hier in China heeft. Ken je de bijzonderheid van deze berg?

Advertisement