De Preekstoel in Noorwegen: een duizelingwekkend natuurlijk balkon van 600 meter hoog, de bestemming van duizenden toeristen

Janine image
door Janine

12 December 2019

De Preekstoel in Noorwegen: een duizelingwekkend natuurlijk balkon van 600 meter hoog, de bestemming van duizenden toeristen
Advertisement

Degenen die van de wilde natuur, adembenemende landschappen en typisch Noordse sferen houden, moeten Noorwegen minstens één keer in hun leven bezoeken. Het Noord-Europese land is namelijk een verplichte bestemming voor iedereen die een plek wil ontdekken waar Moeder Natuur zichzelf echt heeft overtroffen, in termen van originaliteit en pracht.

Dit is precies wat je te binnen schiet als je de Preikestolen, of de Preekstoel, bezoekt of bewondert, een van de geologische wonderen waardoor Noorwegen altijd veel toeristen heeft aangetrokken.

via National Geographic

Advertisement
Sergey Ashmarin/Wikimedia

Sergey Ashmarin/Wikimedia

Het is een natuurlijk uitkijkpunt van 25x25 meter, dat tot 604 meter boven zeeniveau uitsteekt, in Lysefjord, ongeveer 460 km ten westen van de hoofdstad Oslo. Niet dat de fjorden, de adembenemende kliffen en de steile rotsen ontbreken in Noorwegen. Maar deze plek heeft een geheel eigen charme, bijzonder en tegelijkertijd angstaanjagend.

Het wordt bereikt na 2 uur wandelen, via een eenvoudig pad dat omhoog gaat naar het "terras". Eenmaal daar kun je niet anders dan de dreigende scheur opmerken die het scheidt van de klif, breed genoeg voor een persoon. Als je echter de moed hebt om over deze scheur te stappen, kom je bij de uitkijk, van waaruit het uitzicht indrukwekkend en duizelingwekkend is. Er zijn namelijk geen leuningen of barrières, daarom komen veel mensen liever niet in de buurt van de randen of doen ze dat door over de grond te kruipen.

Advertisement
Brandon Atkinson/Flickr

Brandon Atkinson/Flickr

Een echt extreme plaats, ook gezien de sterke wind en de ongunstige weersomstandigheden die het gebied vaak beïnvloeden. Zozeer zelfs dat de Preekstoel werd gekozen als locatie voor de laatste strijd tussen Tom Cruise en Henry Cavill in de film uit 2018 "Mission Impossible: Fallout".

200 km verder ten noorden van de Preikestolen, ook op Noors grondgebied, bevindt zich “De tong van de Trol” (Trolltunga), een andere huiveringwekkende rotsformatie, horizontaal uitgestrekt in de diepte en 700 meter boven het meer Ringedalsvatnet. Ook op deze ongelooflijke plaats heersen het risico en het avontuur, gezien de afwezigheid van leuningen of bescherming voor degenen die daar naartoe gaan.

Espen Faugstad/Flickr

Espen Faugstad/Flickr

Velen hebben in dit verband erop aangedrongen deze duizelingwekkende natuurlijke balkons te beveiligen. Misschien zou wat extra bescherming voor bezoekers geen kwaad kunnen, vooral niet na incidenten die zich helaas soms voordoen. Zoals ze nu zijn, behouden deze plaatsen echter nog steeds een wilde schoonheid die hen al millennia lang in een fascinerende balans houdt tussen hemel, aarde en water.

David Yttervik Seetiangtham/Flickr

David Yttervik Seetiangtham/Flickr

Advertisement