Een zelfrijdende vrachtwagen reed drie dagen lang en leverde een lading boter op 3000 km afstand

Janine image
door Janine

28 December 2019

Een zelfrijdende vrachtwagen reed drie dagen lang en leverde een lading boter op 3000 km afstand
Advertisement

Als je denkt dat het verplaatsen van goederen in totale autonomie nog steeds een sciencefiction-perspectief is, zal het experiment van dit bedrijf je van gedachten doen veranderen. Plus.ai, een startup gevestigd in Cupertino in Silicon Valley, voerde in december 2019 het eerste commerciële transport uit van de ene staat naar de andere met een volledig autonome vrachtwagen. In het bijzonder werd 18.000 kg boter geleverd in 3 dagen, van Californië tot Pennsylvania, met een totaal van bijna 3.000 km.

via mercurynews.com

Advertisement
plus.ai

plus.ai

Het experiment, dat volgens het bedrijf een baanbrekend keerpunt vertegenwoordigt, werd uitgevoerd met alle nodige veiligheidsmaatregelen. Aan boord van het voertuig zat een bestuurder, klaar om het commando over te nemen in geval van problemen, en een beveiligingsingenieur die toezicht hield op de voortgang; ze hoefden allebei niets te doen, behalve een paar kleine controles tijdens de geplande stops.

Advertisement
plus.ai

plus.ai

Al in de twaalf maanden voorafgaand aan het experiment had het bedrijf Plus.ai wekelijks ritten gemaakt met zelfrijdende vrachtwagens, maar dit was de eerste die de staatsgrenzen overschreed en de eerste waar officieel over gesproken werd.

Het geleidingssysteem maakt gebruik van videocamera's, radars en lidars - systemen voor het bepalen van de afstand op basis van lasertechnologie - en is ontworpen om te gaan met verschillende soorten wegdek en de meest uiteenlopende klimatologische of zichtomstandigheden.

plus.ai

plus.ai

Volgens Shawn Kerrigan, mede-oprichter van het bedrijf, zouden het vrachtverkeer al in 2022 met autonome voertuigen kunnen beginnen te reizen, hoewel dit niet alleen afhankelijk is van technologie, maar ook van de wetten van de verschillende staten op het gebied van veiligheid.

Had je ooit gedacht dat dergelijke scenario's zo dichtbij waren?

Advertisement