Rusland, meerdere keren werd een zeer zeldzame witte orka waargenomen: onderzoekers noemen het "Iceberg"

Janine image
door Janine

13 Januari 2020

Rusland, meerdere keren werd een zeer zeldzame witte orka waargenomen: onderzoekers noemen het "Iceberg"
Advertisement

Een zeldzaam exemplaar van een volledig witte orka is verschillende keren gezien voor de kust van Rusland. De eerste waarneming dateert uit het voorjaar van 2012, de tweede in 2016. Na deze episodes gaven de media de orka de bijnaam Iceberg. Het imposante zoogdier moet ongeveer 22 jaar oud zijn; experts verklaarden vervolgens dat het dier in een groep van 12 andere orka's leeft. Hoewel het uiterlijk helemaal wit lijkt, hebben wetenschappers niet kunnen bepalen of het om een albino-exemplaar gaat.

via Russian orca

Advertisement

Scientists were surprise when a very rare animal rose up from water ,when they were surveying population humpback whales...

Pubblicato da All About Animals and Space Documentaries su Mercoledì 21 settembre 2016

Zoals experts onderstrepen, kan de twijfel over de vraag of het een albino-exemplaar is of niet, alleen met zekerheid worden beantwoord door naar de kleur van zijn ogen te kijken: als ze roze zijn en niet gepigmenteerd, zou het een “albino-orka" moeten zijn. Als het een albino-exemplaar zou zijn, zou het een uiterst zeldzame gebeurtenis zijn, omdat slechts 1 op de 10.000 orka's met deze aangeboren afwijking wordt geboren. Deze populatie orka's jaagt op de vis waarmee het zich voedt en blijft zijn hele leven bij zijn moeder en familie.

Wetenschappers zijn gefascineerd door dit buitengewone dier en hopen zijn gedrag nog jaren te kunnen bestuderen.

Advertisement