Een skiër slaagde erin het prachtige fenomeen van een ijshalo in de Zwitserse Alpen vast te leggen

Janine image
door Janine

25 Januari 2020

Een skiër slaagde erin het prachtige fenomeen van een ijshalo in de Zwitserse Alpen vast te leggen
Advertisement

Soms geeft de natuur ons spektakels waarvoor het onmogelijk is om onverschillig te blijven. Dat zijn de momenten waarop het, wat we ook doen, leuk is om even te stoppen en in gedachten te houden wat een geluk we hebben dat we het mogen observeren.

Zoals gebeurde met de Zwitser Michael Schneider, op een ochtend toen hij ging skiën in de Alpen in zijn land, nabij de berg Matterhorn. Van een aanvankelijke weersituatie van mist, klaarde de lucht op en kwam de zon... en dat niet alleen.

via Daily Mail

Advertisement

Michael was in feite getuige van het prachtige fenomeen van een ijshalo, een optische manifestatie die plaatsvindt in zeer koude gebieden precies wanneer, rondom sterke lichtbronnen zoals de zon en de maan, het licht wordt weerspiegeld en gebroken door de ijskristallen die in de lucht hangen, en kunnen worden onderverdeeld in de basiskleuren, een beetje zoals gebeurt met de regenboog.

Zo was Scheider, op de skipistes, getuige van twee lichtgevende ringen die geleidelijk meer en meer zichtbaar werden, totdat ze zowel onze hoofdster als de randen van de bergen omlijstten met een complete cirkel. Tegenover zo'n spektakel moest Michael zijn smartphone wel uit zijn zak halen om een foto te maken, die snel het web rond ging.

Advertisement

De foto beschrijft het fascinerende fenomeen waar we het over hebben beter dan duizend woorden, een natuurlijke gebeurtenis die bijna magisch of buitenaards lijkt, zo mooi is het. In werkelijkheid is er absoluut niets magisch aan, in feite is de halo vaak verklaard en beschreven door meteorologen en experts. Op de foto die Schneider heeft gemaakt, heeft Mike Caplan van Fox 32 in dit verband een grafische illustratie gemaakt die de verschillende delen van het fenomeen onderscheidt.

Pixabay

Pixabay

IJshalo’s blijven natuurlijk een van de meest fascinerende spektakels die er te zien zijn, een bevestiging van hoe de natuur van onze prachtige planeet ons kan verbazen in de mooiste en onverwachte vormen, momenten en manieren.

Advertisement