Experts zeggen dat de populatie ijsberen in het Noordpoolgebied mogelijk groeit

Janine image
door Janine

22 Februari 2020

Experts zeggen dat de populatie ijsberen in het Noordpoolgebied mogelijk groeit
Advertisement

De natuur heeft een ongelooflijk vermogen om zich aan te passen, en dus kan het gebeuren dat de populatie ijsberen reageert op klimaatverandering die hun habitat vernietigt en dat deze weer groeit. Het Russische laboratoria van het Severtsov Instituut voor Ecologie en Evolutie komt met goed nieuws, wiens experts beweren dat ze steeds vaker ijsberen zien in het Noordpoolgebied, en dat we kunnen concluderen dat het aantal exemplaren groeit.

via TASS RUSSIAN NEWS AGENCY

Advertisement
needpix

needpix

IJsberen hebben hun natuurlijke habitat, bestaande uit ijs, sneeuw en ijskoude zee, plotseling zien veranderen: deze verandering, vanwege de stijgende temperaturen, heeft geleid tot een sterke afname van de soort. Omdat ijsberen niet langer ijsschotsen hebben om zich te verplaatsen om te jagen, moeten ze lange tijd zwemmen om hun prooi te krijgen, met het risico van verdrinking. Anderen gaan vanwege het tekort aan prooien naar de bewoonde centra waar het verschillende keren is gebeurd om gewapende mannen te ontmoeten die zich verdedigden.

Advertisement
Matheus Swanson/Flickr

Matheus Swanson/Flickr

Er is echter hoop, die nog moet worden bevestigd, dat de Arctische ijsberenpopulatie enigszins heeft gereageerd op klimaatverandering. Experts van het Russische instituut Severtsov zeiden dat het aantal waarnemingen de afgelopen periode is toegenomen en dat om deze reden kan worden aangenomen dat de bevolking groeit. Een bevestiging zou kunnen komen van satellietbeelden, waardoor de Arctische ijsberen een voor een kunnen worden geteld en nauwkeuriger gegevens kunnen worden verkregen.

De hoop dat dit nieuws kan worden bevestigd, is groot: het risico is dat toekomstige generaties zich alleen door middel van boeken en foto's bewust worden van deze prachtige dieren, vanwege een voortijdige verdwijning van de planeet, die alleen en exclusief aan de mens wordt toegeschreven.

Advertisement