In Indonesië staat een kolossale bloem in bloei: met zijn 111 centimeter is hij de grootste ooit geclassificeerd

Janine image
door Janine

07 Februari 2020

In Indonesië staat een kolossale bloem in bloei: met zijn 111 centimeter is hij de grootste ooit geclassificeerd
Advertisement

Er zijn manifestaties van de natuur die ons soms gewoon verbluft achterlaten. Er zijn geen andere woorden om ze uit te leggen, omdat dit vaak dingen zijn die, naar onze verbeelding, op een bepaalde manier zijn, maar die ons dan opeens volledig ongebruikelijke, ongelooflijke aspecten tonen.

Als we aan bloemen denken, zouden we zeker nooit aan zeer grote objecten denken: de meeste van hen zijn in feite vrij klein. Wat zou je ervan denken om er een voor je te zien die meer dan een meter breed is? Dit is wat er gebeurde in Indonesië, waar waarschijnlijk de grootste bloeiende bloem ooit werd geclassificeerd.

via Bksda Sumbar

Advertisement
 Mak Ithiang/YouTube

Mak Ithiang/YouTube

We zijn in het westelijke deel van Sumatra, een gebied met fascinerende en weelderige vegetatie, gekenmerkt door de massale aanwezigheid van het tropische bos. Juist in deze omgeving is een rafflesia plant (Rafflesia arnoldii) "bevallen" van een kolossale bloem met een diameter van 1 meter en 11 centimeter.

Je leest het goed: deze bloem is echt monsterlijk, niet alleen vanwege zijn grootte, maar ook omdat het een parasitaire plant is en een walgelijke geur afgeeft. De rafflesia stond al bekend om zijn grootte, maar volgens biologen van het Centrum voor instandhouding en natuurlijke hulpbronnen in West Sumatra heeft deze 111 cm grote bloem alle eerdere records gebroken. Juist daar, in 2017, had een andere rafflesia al buitengewone afmetingen geregistreerd, maar kleiner dan deze.

Advertisement
Pikabu

Pikabu

De rafflesia voedt zich met "waardplanten" om te leven, en heeft geen bladeren of wortels. Wanneer de bloem opengaat, ziet het eruit als een bedreigende mond die een onaangename stank afgeeft en de insecten aantrekt die het bestuiven. Ondanks zijn kracht heeft de plant echter een korte levensduur. De mond blijft slechts een week open en begint te rotten en verwelkt.

Een voorbijgaand en precair record dus, dat alleen in de korte bloeiperiode werd vastgelegd, maar voldoende om deze bloem te classificeren als een natuurlijk wonder. Wie weet of deze gigantische tropische bloemen zullen blijven groeien!

Advertisement