"Water, de oorsprong van het leven": de visionaire muurschildering van Diego Rivera die 42 jaar lang onder water was

Janine image
door Janine

27 Februari 2020

"Water, de oorsprong van het leven": de visionaire muurschildering van Diego Rivera die 42 jaar lang onder water was
Advertisement

Stel je een enorm schilderij voor met veel figuren aan elkaar verbonden in originele en fascinerende scenario's, maar dan… onder water. We hebben het niet over een werk dat niet bestaat, maar over de majestueuze muurschildering die in Mexico-stad 42 jaar "begraven" bleef onder de wateren van de Rio Lerma, in het Chapultepec Park.

In feite heeft het enorme bosrijke gebied in het hart van de Mexicaanse hoofdstad lange tijd deze artistieke schat bewaakt, waarvan de schoonheid in 1992 werd herontdekt dankzij een zijtak van de rivier. Zo werd de muurschildering voor iedereen toegankelijk gemaakt, in zijn prachtige symboliek.

via Museo de Historia Natural Cuidad de Mexico

Advertisement

Maar wat is het verhaal achter dit bijzondere kunstwerk? De muurschildering werd gemaakt toen de Carcamo de Chapultepec werd gebouwd, de hydraulische structuur die het einde van de werkzaamheden viert om het drinkwater van de rivier de Lerma naar Mexico-stad te brengen. Om het gebouw te verfraaien, ontworpen door Ricardo Rivas en Ariel Guzik, creëerde de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera - echtgenoot van Frida Kahlo - wat nu door velen wordt erkend als ware magie.

Advertisement

"Water, de oorsprong van het leven" is de naam van dit indrukwekkende werk, en in feite zou geen andere titel geschikter kunnen zijn. Een heel actuele zin, aangezien water niet altijd een vanzelfsprekend goed is voor iedereen. En het door complexe architecturale werken naar een grote en dichtbevolkte stad als de Mexicaanse hoofdstad te hebben gebracht, was zeker een gebeurtenis die het verdiende te worden gevierd.

De baden van de Carcamo de Chapultepec zijn geschilderd door Rivera met emblematische figuren, allemaal gericht op het thema van het belang van water in de evolutie van het leven op onze planeet. Mensen, planten, dieren en gestileerde vormen komen samen in een visionair artistiek product dat vanuit meerdere perspectieven kan worden waargenomen. Van bovenaf, bijvoorbeeld, wat de hele structuur domineert en lijkt te beschermen, is de figuur van Tlaloc, de mythologische God van de regen van de oude pre-Spaanse culten.

CITYMX/Facebook

CITYMX/Facebook

Tot 1992 was alles bedekt met water, een element dat Rivera's schilderijen zeker een heel speciale charme gaf. Nadat de loop van de wateren was omgeleid, kende de muurschildering, ondanks dat hij in goede staat was, perioden waarin hij bijna was vergeten. Tot 2010, toen hij definitief werd gered door het stadsbestuur en erkend als een belangrijk stuk geschiedenis van de gemeenschap.

Kortom: een fascinerende plek, die zeker een bezoek waard is vanwege de visionaire en contemplatieve atmosferen die het suggereert, evenals om even te stoppen om na te denken over een goed als water, te vaak verspild of als vanzelfsprekend beschouwd.

Advertisement