De Stille Oceaan is zo zuur geworden dat het schild van krabben begint te smelten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De Stille Oceaan is zo zuur geworden…
Volgens deskundigen zal de zomer van 2020 misschien wel de heetste van de afgelopen 100 jaar zijn 18 foto's van mannen die zeiden dat ze absoluut geen kat in huis wilden

De Stille Oceaan is zo zuur geworden dat het schild van krabben begint te smelten

Door Janine
1.658
Advertisement

De laatste tijd is de aandacht voor de gezondheid van de zeeën en oceanen aanzienlijk toegenomen, maar wat we nu kunnen doen, is helaas alleen om de schade als gevolg van tientallen jaren nalatigheid vast te stellen.

Koolstofdioxide in de atmosfeer wordt gedeeltelijk geabsorbeerd door de oceanen over de hele wereld, met als gevolg dat de zuurgraad van het water toeneemt: in de Stille Oceaan heeft de zuurgraad van het water niveaus bereikt die het schild van krabben kan doen smelten.

foto: pixabay

Volgens de National Oceans and Atmosphere Association (NOAA) absorberen de oceanen van de wereld ongeveer 30% van de aanwezige koolstofdioxide in de atmosfeer. Zodra CO₂ is opgenomen, neemt de zuurgraad van het water toe.

De studies hebben een uitzonderlijke zuurgraad van het water van de Stille Oceaan aangetoond, waardoor het in staat is om het schild van de Pacifische kleine spinkrab, een soort krab die in de Stille Oceaan leeft, te doen smelten.

Onderzoekers van de NOAA verzamelden enkele Dungeness krabben (een andere naam waaronder deze krabben bekend zijn) in 2016 en onderzochten ze onder de elektronenmicroscoop: zo werd waargenomen dat sommige exemplaren schade aan het schild toonden, terwijl anderen de haartjes dat het schild bedekt hadden verloren die de krabben helpen zich in het water te oriënteren. Bovendien was de grootte van de krabben met gesmolten schild kleiner dan normaal, vanwege het energieverbruik dat de reparatie van de breuken van het schild vereist en die de groei stopt.

Het onderzoek getuigt hoe de zeeën en oceanen onherbergzaam worden voor dezelfde dieren die ze bewonen, en dit vanwege menselijke activiteiten die de concentratie van koolstofdioxide in de atmosfeer en dus in de oceanen hebben verstoord.

Tags: DierenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt