In Japan werd dit treinstation gebouwd rondom een 700 jaar oude boom - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
In Japan werd dit treinstation gebouwd…
Mya, de onweerstaanbare hond die op een vos lijkt en de blik van een Husky heeft De 6 aromatische planten die je het hele jaar door in water op je vensterbank in de keuken kunt laten groeien

In Japan werd dit treinstation gebouwd rondom een 700 jaar oude boom

Door Janine
803
Advertisement

Hoe vaak hebben we onszelf op plekken bevonden waar de natuur helaas was aangetast of verwijderd om ruimte te maken voor door de mens gemaakte gebouwen en structuren? Natuurlijk: modernisering, vooruitgang, de noodzaak om uit te breiden zijn allemaal fysiologische factoren in de ontwikkeling van de mensheid. Dit betekent echter vaak dat het een doorn in het oog is om kunstwerken te zien in plaats van bomen, parken, grasvelden en andere natuurlijke elementen.

Degenen die het treinstation Kayashima in Japan hebben ontworpen, weten dit goed, een plaats waar, hoewel er bijna niets natuurlijks is, de omgeving symbolisch bewaard is gebleven. In het bijzonder is er een element van de lokale natuur, imposant en fier, dat er nog steeds is, met alle structuren eromheen die zich hebben aangepast.

We hebben het over de Big Kusu Tree, een enorme kamferboom waarvan het gebladerte opvalt, als een soort groene "paddestoel", midden in de straten, perrons en gebouwen van een zeer dichtbevolkt gebied ten noordoosten van Osaka. Station Kayashima werd gebouwd in 1910; de boom staat er daarentegen, met grote waarschijnlijkheid, al minstens 700 jaar.

Met volledig respect voor zo'n langlevend natuurlijk schepsel besloten, toen het station in de jaren zeventig werd uitgebreid, in plaats van de boom te verwijderen, technici en ingenieurs er structuren rondom te bouwen voor treinen en passagiers. Hoewel het in de eerste plannen juist de bedoeling was om de boom te kappen, bleef de Big Kusu op zijn plaats, dankzij de protesten en vasthoudendheid van de bewoners, opgenomen in de spoorwegarchitectuur.

Advertisement

Deze fascinerende boom wordt immers al lang in verband gebracht met een plaatselijke godheid, die altijd vereerd en gerespecteerd wordt, in die zin dat de lokale bevolking gelooft dat zelfs het aanraken een gebaar was dat ongeluk bracht. Nadat de werkzaamheden rondom de Big Kusu was voltooid en de boom was gered, maakten de bewoners een klein heiligdom aan de stam, trots op het hebben beschermd van een prachtig stukje natuur in de stedelijke jungle.

Het station Kayashima is nu vanwege zijn duidelijke eigenaardigheid een attractie geworden, een plek met een unieke architectuur, waarin natuur, moderniteit en tradities op de beste manier samengaan.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt