Het museum is gesloten vanwege de pandemie: Vincent Van Goghs "Lentetuin" werd 's nachts gestolen

door Janine

01 April 2020

Het museum is gesloten vanwege de pandemie: Vincent Van Goghs "Lentetuin" werd 's nachts gestolen
Advertisement

Wie zich inzet voor criminele activiteiten stopt daar zeker niet mee in tijden van pandemie, en juist in deze gevallen laat deze al zijn gebrek aan scrupules zien. En dan hebben we het niet over de vele diefstallen van sanitair, al schandalig genoeg, maar over een diefstal die de voorpagina's haalde, in het Nederlandse museum Singer in Laren.

In de nacht van zondag 29 maart om 3.15 uur namen de dieven een schilderij weg van de bekende kunstenaar Vincent Van Gogh, de "Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen" (Spring Garden).

via independent.co.uk

Advertisement
Singer Laren/Wikimedia

Singer Laren/Wikimedia

De criminelen braken de glazen deur van het museum dat dicht is vanweg de Coronavirus-pandemie, waardoor het alarm afging. De beveiliging kwam onmiddellijk tussenbeide, maar bij aankomst kon men niet anders dan de diefstal van het schilderij opmerken.

Advertisement
Het museum is gesloten vanwege de pandemie: Vincent Van Goghs "Lentetuin" werd 's nachts gestolen - 2

Het schilderij, dat in bruikleen was gegeven door het Groninger museum, was door de kunstenaar gemaakt als cadeau voor zijn moeder. Het vertegenwoordigt de kerk waar de vader van Van Gogh rond 1884 protestants predikant was. Onnodig te zeggen hoe groot de bitterheid en woede van de beheerders van het museum zijn: het schilderij is het erfgoed van de hele gemeenschap en het stelen ervan was een verachtelijke daad, nog schandelijker door het historische moment waarop het werd gepleegd.

Advertisement