Banksy's nieuwste werk binnen een uur na voltooiing gestolen: het was ter ondersteuning van Palestina

Janine image
door Janine

01 Januari 2024

Banksy's nieuwste werk binnen een uur na voltooiing gestolen: het was ter ondersteuning van Palestina
Advertisement

Een van de belangrijkste kenmerken van straatkunst is dat er over gepraat wordt, zeker als het gaat om 's werelds bekendste straatartiest, Banksy. Een van zijn laatste creaties trok niet alleen de aandacht vanwege de afwijzing van oorlog, en we zullen zien waarom, maar ook vanwege de mysterieuze diefstal, iets meer dan een uur na de installatie. Laten we eens kijken wat er is gebeurd.

Advertisement

Het werk van Banksy tegen de oorlog in Gaza

Het werk van Banksy tegen de oorlog in Gaza

Banksy/Instagram

Banksy is nooit bang geweest om een duidelijk standpunt in te nemen over politieke en sociale kwesties, ook niet over controversiële kwesties. Daarom is het niet verwonderlijk dat hij ook zijn zegje wilde doen over het conflict in Palestina, volgens de meest populaire interpretatie van zijn werk. Dat laatste is een stopbord in de stad Londen, waarop de straatkunstenaar drie militaire drones heeft bevestigd. Banksy heeft bevestigd noch ontkend, maar het werk zou een oproep tot een staakt-het-vuren kunnen zijn.

Zoals we al zeiden, zou het ook niet de eerste keer zijn. De drie militaire drones doen namelijk denken aan een werk van hem uit 2017 getiteld Civilian Drone Strike. Het werk werd op een veiling verkocht voor 205.000 pond en ondersteunde een campagne tegen wapenhandel. Om terug te komen op het stopbord, afgezien van de controverse in de commentaren, leidde Banksy's werk tot discussie omdat het werd gestolen. Amper een uur nadat het was geïnstalleerd.

Advertisement

De diefstal van het werk een uur na de installatie

De diefstal van het werk een uur na de installatie

Banksy/Instagram

Amper een uur na Banksy's installatie naderden twee mannen het stopbord met drie militaire drones en stalen het. Volgens getuigen namen de twee dieven hun tijd: ze probeerden Banksy's werk zonder gereedschap te verwijderen, maar dat mislukte. Dus vertrokken ze en keerden op hun gemak terug met alles wat ze nodig hadden en slaagden erin om het verkeersbord te verwijderen. Dit alles tot ongeloof van voorbijgangers en totale straffeloosheid.

Getuigenissen en videobeelden leidden tot een vrij snel onderzoek door de Londense politie. Een eerste verdachte werd enkele dagen na de diefstal aangehouden, maar slechts tijdelijk, terwijl de tweede medeplichtige werd gearresteerd voor diefstal en beschadiging. Over het werk van Banksy is er helaas geen nieuws.

Een Banksy stelen voor doorverkoop: is dat mogelijk?

Aanvankelijk werd gedacht dat de twee dieven Banksy's installatie hadden gestolen om door te verkopen. Maar zelfs als dit de reden was, zou dit geen gemakkelijke onderneming zijn, en verschillende precedenten bewijzen dit. In Frankrijk werden drie mannen gearresteerd omdat ze een werk van Banksy hadden gestolen om de slachtoffers van de aanslag in Bataclan in 2015 te herdenken. In Oekraïne daarentegen werden acht mensen gearresteerd op beschuldiging van het verwijderen van een muurschildering van de kunstenaar in Kiev.

Het lijkt op dit moment zeker dat Banksy niets te maken had met de diefstal van het stopbord. Natuurlijk zouden we kunnen denken aan de vernieling van een van zijn eigen werken door de straatkunstenaar, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Zeker, als het doel van hedendaagse kunst is om over onszelf na te denken, en dat van de straatartiest om ons te dwingen onszelf vragen te stellen, dan zegt de diefstal van Banksy's werk ook veel. Over ons, over de dieven, over Banksy zelf.

Advertisement