Worden neuzen en oren groter naarmate we ouder worden? Dit is wat er echt gebeurt

Janine image
door Janine

30 December 2023

Worden neuzen en oren groter naarmate we ouder worden? Dit is wat er echt gebeurt
Advertisement

Naarmate we ouder worden, hebben we het gevoel dat onze oren groter worden, net als onze neuzen. Maar is dat echt zo? Dit is de oorzaak van dit merkwaardige fenomeen.

Advertisement

Dit is wanneer we stoppen met groeien, inclusief neus en oren

Dit is wanneer we stoppen met groeien, inclusief neus en oren

Freepik

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam onvermijdelijke veranderingen: de huid verliest zijn elasticiteit en er verschijnen rimpels, de botten worden kwetsbaarder, het haar wordt zwakker en schaarser, de lengte wordt met enkele centimeters verminderd. Er is echter iets wat vaak verwarring oproept: is het waar dat de oren, maar ook de neus, de neiging hebben groter te worden naarmate we ouder worden? Er bestaat een wijdverbreid idee dat deze delen van ons lichaam nooit stoppen met groeien, maar is dit echt waar? De indruk die we visueel gezien hebben is precies deze: de neus en oren lijken groter dan toen we jong waren.

In werkelijkheid stopt de groei van het lichaam ongeveer rond de leeftijd van twintig jaar. Zodra deze leeftijd is bereikt, hebben de botten hun ontwikkeling voltooid, die ze gedurende het hele leven behouden. De groeischijven tussen de botten sluiten zich en ons skelet heeft op dit punt niet meer de mogelijkheid om verder te groeien, behalve de schedel en het bekken. Alle andere botten, inclusief die van de neus en oren, blijven echter stabiel. Wat gebeurt er dan, en waarom lijkt het ons dat dit niet het geval is?

Advertisement

De echte reden waarom oren en neuzen groter worden met de leeftijd

De echte reden waarom oren en neuzen groter worden met de leeftijd

Freepik

In werkelijkheid is dit te wijten aan de zwaartekracht en veranderingen die de huid aantasten. In tegenstelling tot botten blijven huid, spieren en kraakbeen veranderen en het zijn juist deze factoren die het uiterlijk beïnvloeden dat ons anders lijkt. Na verloop van tijd kunnen gewichtsveranderingen, mogelijke trauma's en omgevingsfactoren het bindweefsel van de huid aantasten, waardoor we een verandering in ons uiterlijk waarnemen. Bovendien heeft kraakbeen een hardere consistentie dan de huid, maar zachter dan die van botten en heeft het de neiging om na verloop van tijd zijn elasticiteit te verliezen. Naarmate het begint te “zakken”, biedt het niet langer dezelfde ondersteuning aan de huid, waardoor de oren en neus groter lijken.

Niet alleen dat: veranderingen in andere delen van het gezicht kunnen ook verantwoordelijk zijn. Het dunner worden van de lippen kan bijvoorbeeld de neus accentueren, waardoor deze groter lijkt, evenals het hangen van de kaak en wangen, die de rest accentueren. In wezen kunnen we daarom zeggen dat naarmate we ouder worden deze delen van ons gezicht groter worden, maar de reden heeft niet te maken met de groei van de botten: de echte reden is niets anders dan de zwaartekracht, die, wanneer het collageen en de vezels waaruit het kraakbeen bestaat, begint te verslechteren, zijn onvermijdelijke effecten manifesteert.

Bovendien ging een onderzoek, uitgevoerd door Mohammed Abrahim van het Welland County General Hospital, Ontario, Canada, in op de vraag: "Waarom worden menselijke oren langer met de leeftijd? Auriculaire uitrekking als gevolg van vetweefsel in het gezicht: een hypothese."

Grotere oren met de leeftijd: de hypothese van een studie

Grotere oren met de leeftijd: de hypothese van een studie

Freepik

“Historisch gezien werden lange menselijke oren in oude Chinese geschriften geassocieerd met rijkdom en toegenomen overleving”, aldus het onderzoek. "In de afgelopen dertig jaar hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat de oorlengte toeneemt met het ouder worden. Ondanks verschillende hypothesen is er geen duidelijk begrip van het mechanisme of het doel van zo'n interessant fenomeen. De auteur stelt hier dat oorverlenging optreedt als gevolg van chronische mechanische spanning op de oorschelp als gevolg van de ophoping van gezichtsvet, vooral in het gebied voor het oor. Gezichtsvet komt niet alleen voor tijdens het ouder worden, maar ook tijdens de postmenopauze, evenals bij medische aandoeningen die verband houden met centrale obesitas. Verder onderzoek is nodig om de voorgestelde hypothese te testen."

Hoewel dit een hypothese is die verder moet worden onderzocht, wordt daarom bevestigd dat de toegenomen omvang van de oren op geen enkele manier betrekking heeft op een onstuitbare en onmerkbare groei die ons ons hele leven vergezelt. Om dit “verzachtende” fenomeen te voorkomen, moeten we in een omgeving zonder zwaartekracht leven of de hulp inroepen van een plastisch chirurg om ons te helpen het verloren volume terug te winnen. Een suggestie is echter om ook op jonge leeftijd niet te zware oorbellen te dragen, wat op de lange termijn verzakking van de oorlellen zou kunnen bevorderen.

Kende je de echte reden waarom onze oren en neus groter lijken naarmate we ouder worden?

Advertisement