Een telescoop van de NASA slaagt erin om ultragedefinieerde beelden van de zon vast te leggen: ze behoren tot de scherpste die ooit werden gezien - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een telescoop van de NASA slaagt erin…
Een vriendelijke 93-jarige in eenzame opsluiting “vraagt” haar buren om bier te kopen met een briefje voor het raam Een bedrijf ontwierp een leuning waarmee ouderen en gehandicapten kunnen uitrusten terwijl ze trap oplopen

Een telescoop van de NASA slaagt erin om ultragedefinieerde beelden van de zon vast te leggen: ze behoren tot de scherpste die ooit werden gezien

Door Janine
1.007
Advertisement

Soms lijken technologische vooruitgang en natuur twee verschillende dingen te zijn, die elkaar misschien uitsluiten. Maar binnen de grenzen van respect voor het milieu is het altijd mooi om te kunnen zien dat bepaalde menselijke uitvindingen erin slagen ons onverwachte en prachtige kanten te laten ontdekken van wat ons omringt.

Ruimtefoto's spelen hierin een bijzondere rol. De huidige telescopen hebben een niveau van kracht en precisie bereikt dat tot enige tijd geleden ondenkbaar was. Net als NASA's High-Resolution Coronal Imager (Hi-C), een astronomische telescoop die vanuit de ruimte enkele van de meest gedefinieerde beelden van de zon ooit heeft kunnen produceren.

We weten allemaal heel goed welke ongelooflijke kijkervaringen de zeer hoge definities van vandaag mogelijk maken. Welnu: in dit geval hebben astronomen dankzij beelden die door de NASA zijn vrijgegeven, delen van de zonne-atmosfeer op een bijzonder duidelijke manier kunnen zien. Dit betekent beter inzicht en nieuwe mogelijkheden voor het bestuderen van de moederster van het zonnestelsel.

Professor Robert Walsh van de Universiteit van Lancashire, die de Hi-C-beelden analyseerde, definieerde deze beelden als "de meest gedefinieerde" ooit gezien in de zonnestroom.

“Als je een voetbalwedstrijd op tv kijkt met standaarddefinitie - zei hij - lijkt het veld groen en uniform. In ultra-hd kunnen de afzonderlijke grassprieten duidelijk zijn. Iets vergelijkbaars hebben we kunnen waarnemen met de afbeeldingen van Hi-C”.

Advertisement

Een ongetwijfeld fascinerende wetenschappelijke prestatie, dat de wereld unieke beelden heeft gegeven en in staat is nieuwe perspectieven te openen voor vele studies over de ster zonder welke het leven op onze Planeet niet mogelijk zou zijn.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt