Takizakura, de 1000 jaar oude kersenboom die pandemieën, tsunami's en nucleaire crises heeft overleefd

Janine image
door Janine

08 Mei 2020

Takizakura, de 1000 jaar oude kersenboom die pandemieën, tsunami's en nucleaire crises heeft overleefd
Advertisement

In Japan staat een kersenboom die letterlijk de stille getuige is geweest van vele pagina’s, zowel positief als negatief in de geschiedenis van de Aziatische natie; ondanks oorlogen, pandemieën, tsunami's en nucleaire aanvallen staat ‘ie er nog steeds, in al zijn glorie en met zijn 1000 jaar oud. We hebben het over Takizakura die zich in Miharu bevindt, vlakbij Fukushima, een van de steden die symbool staan van de val en wedergeboorte van Japan na de verschrikkelijke tsunami van 2011.

via Japan Travel

Advertisement
Wikimedia

Wikimedia

Deze spectaculaire kersenboom in Fukushima is normaal gesproken een van de meest bezochte natuurlijke plaatsen in Japan, maar de golf van de Covid-19-epidemie heeft de stroom bezoekers en toeschouwers die de boom benaderden als een eerbetoon gestopt. De 53-jarige Sidafumi Hirata, die verantwoordelijk is voor het behoud van het culturele erfgoed van de stad en voor Takizakura, zei in een recent interview dat hij zich herinnert dat hij zich haastte om de boom te controleren na de rampzalige nucleaire ineenstorting van Fukushima in 2011.

De ergste aardbeving in de geschiedenis van Japan had een tsunami veroorzaakt die de kerncentrale Daiichi op 30 mijl afstand beschadigde, waardoor er golven van straling naar nabijgelegen steden kwamen; maar zelfs na de tsunami, de aardbeving en de nucleaire crisis bleef Takizakura ongedeerd.

Advertisement
Ayu Oshimi/Flickr

Ayu Oshimi/Flickr

“Deze boom heeft zo lang geleefd, en hoe langer je leeft, hoe meer nare gebeurtenissen je ziet”, zei Hirata in het onderstaande interview. “Dus hij zal slechte dingen zien, maar ook goede dingen: het leven bestaat uit lagen, slechte en goede lagen.”

Hirata zegt dat hij ondanks het gebrek aan bezoekers dit jaar zal blijven zorgen voor de boom, zodat deze nog duizend jaar kan blijven bloeien, en al degenen die altijd van de Takizakura hebben gehouden, hopen dat zijn blijvende kracht anderen zal inspireren om voor hun waarden op te komen en de moeilijkheden van het leven met moed en eigenzinnigheid onder ogen te zien.

Ayu Oshimi/Flickr

Ayu Oshimi/Flickr

Deze buitengewone duizendjarige Japanse kersenboom is echt het symbool van de veerkracht van de natuur tegen de (vaak vluchtige) acties van de mens op deze aarde.

Advertisement