Wetenschappers luisteren voor het eerst naar het specifieke “lied” van een aantal gorilla's, dankzij een robotaap - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wetenschappers luisteren voor het eerst…
14 foto's van 20 wolken met de meest vreemde vormen die mensen dwongen te stoppen om ze te fotograferen

Wetenschappers luisteren voor het eerst naar het specifieke “lied” van een aantal gorilla's, dankzij een robotaap

Door Janine
1.803
Advertisement

We stoppen nooit om ons te verbazen over de vele spektakels die de natuur ons te bieden heeft. Naast vele scenario's waar we onszelf, vaak op een geheel onverwachte manier, tegenover kunnen vinden, zijn er veel min of meer bekende scènes, gewoonten en gedragingen die de vele wezens onderscheiden die de planeet samen met ons bevolken.

Om ze te bestuderen, blijven onderzoekers nieuwe en ingenieuze systemen bedenken, net als de gorilla-robots die we je laten zien. Van alle dieren zijn de primaten ongetwijfeld degenen die het meest op ons lijken. Het is voldoende om ze zelfs maar even te observeren om te beseffen hoe duidelijk onze afstamming ervan is. De robots in kwestie wisten deze dieren voor het eerst te vangen in fascinerend en grappig dagelijks gedrag.

De revolutionaire apparaten met het uiterlijk van een gorilla waren echte "spionnen" die zich perfect in het leefgebied van deze prachtige dieren hebben geïnfiltreerd. Met name een filmpje, ontwikkeld door John Downer Productions en uitgegeven door de BBC voor de serie Spy in the wild, heeft de resultaten laten zien van wat deze ultra-realistische "undercover" gorilla's hebben geregistreerd.

De robots, opzettelijk van kleine afmetingen om geen bedreiging te vormen voor de ogen van echte gorilla's, zijn met hen in contact geweest en hebben voor het eerst een heel bijzonder geluid geregistreerd, vergelijkbaar met een gezang, die ze uitzenden op hun meest intieme momenten, zoals bijvoorbeeld de maaltijden met hun familieleden. Een gedrag dat al bekend is bij wetenschappers, maar dat met deze films is gedocumenteerd met video en audio.

Advertisement

Het "gezang" van deze berggorilla's wordt, volgens experts, geproduceerd wanneer de primaten samenkomen om te eten, en varieert in toon en duur afhankelijk van de aanwezigen en de hoeveelheid aanwezig voedsel. Kortom, een soort uiting van waardering die nieuwe, interessante ideeën kan opleveren voor het bestuderen van de evolutie van taal en vocale communicatie.

Naast de zeer specifieke "liedjes" van de gorilla's, hebben de robots ook andere dingen geregistreerd: lichamelijke manifestaties die rechtstreeks verband houden met het feit dat deze dieren elke dag enorme hoeveelheden groenten consumeren... Kortom, de video's die door de gorilla-spionnen zijn vastgelegd zijn heel bijzonder, interessant en tegelijk grappig: een fantastische manier om meer te weten te komen over wezens die veel meer op ons lijken dan we denken!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt