Een Indiase vrouw draagt ​​een Engelse koopman op haar schouders: kolonialisme op één krachtige foto

Janine image
door Janine

06 Juni 2020

Een Indiase vrouw draagt ​​een Engelse koopman op haar schouders: kolonialisme op één krachtige foto
Advertisement

Als we een concreet idee willen hebben van waartoe de grote koloniale machten van het ene uiteinde van de wereld tot het andere in staat waren, zijn er veel oude foto's op het web die ons er een idee over kunnen geven. Velen, laten we eerlijk zijn, vertellen over zinloze bloedbaden of voorbeeldige straffen en zijn niet geschikt voor een gevoelig publiek. Dit is waarom we ons wilden concentreren op een minder macabere afbeelding dan de anderen, maar daarom niet minder veelzeggend: dat van een Indiase vrouw die een Engelse koopman op haar schouders draagt, genomen in de beginjaren 1900.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

De foto toont een Engelse man van middelbare leeftijd (dus met een gewicht tussen de 70 en 80 kg) die op de schouders zit van een vrouw die tot de etnische groep Sikkimesi behoort, oorspronkelijk afkomstig uit het noordoosten van het Indiase subcontinent. De man draait zich om en kijkt naar de fotograaf terwijl de vrouw vastbesloten is haar plicht te voltooien, waardoor ze waarschijnlijk wat geld zal verdienen.

De meest meedogenloze en simpele essentie van kolonialisme wordt hier beschreven: in de absurde proporties van hun lichamen, waardoor de vervoerde persoon evenveel weegt als de vervoerder, wat een totale minachting voor de mens toont. De vrouw en haar volk hebben een oude oorsprong en een cultuur die rijk is aan nuances, maar voor de samenleving waartoe de rijke koopman behoort, is ze slechts een menselijke taxi, die hem stap voor stap naar zijn bestemming brengt en misschien wat woorden in gebroken Engels uitspreekt.

Advertisement