7 oude middeleeuwse kastelen die nog altijd een buitengewone charme hebben

Janine image
door Janine

03 Juli 2020

7 oude middeleeuwse kastelen die nog altijd een buitengewone charme hebben
Advertisement

In de middeleeuwen stonden kastelen symbool voor de feodale macht. Vanuit hun grote zalen heersten de heren over hun land, terwijl de machtige stenen muren de mensen waardevolle bescherming boden tegen de aanvallen van vijandelijke troepen. Met de uitvinding van buskruit en het daaropvolgende gebruik van kanonnen in oorlogen, verloren deze versterkingen hun effectiviteit door geleidelijk in onbruik te raken. Er zijn echter nog steeds veel middeleeuwse kastelen over de hele wereld in gebruik; uiteraard niet vanwege hun defensieve capaciteiten, die niet langer nodig zijn, maar als een symbool van vorstelijkheid.

Dit zijn slechts enkele van de mooiste middeleeuwse kastelen die hun oude charme hebben behouden: laat je meeslepen op deze tijdloze reis!

Advertisement

1. Het Windsor Castle in Engeland

1. Het Windsor Castle in Engeland

Wikimedia / Mark S Jobling

Windsor Castle, gelegen in Berkshire, is sinds de 9e eeuw na Christus de officiële residentie van Engelse vorsten, en momenteel is het het vakantieoord van koningin Elizabeth II; de koningin verblijft voornamelijk op het kasteel tijdens de Paasdagen en sommige weekenden.

Advertisement

Een suggestief uitzicht op de binnenplaats van Windsor Castle

2. Killyleagh Castle, Noord-Ierland

2. Killyleagh Castle, Noord-Ierland

Wikipedia / Peter Clarke

In het noorden van Ierland bevindt zich een oud kasteel waarvan de eerste delen van steen dateren uit 1180. Het wordt beschouwd als het oudste onbewoonde kasteel in Ierland, hoewel het tegenwoordig behoort tot de familie van Gawn Rowan Hamilton.

3. Dunrobin Castle, Schotland

3. Dunrobin Castle, Schotland

Wikipedia

Dunrobin Castle is een oud statig herenhuis in Sutherland, in de Highlands, en is momenteel de thuisbasis van de gravin van Sutherland en de Sutherland-clan. Het land waarop het staat werd in de 13e eeuw gekocht door Hugh, heer van Duffus; later heeft Sir Charles Barry, de architect van het Palace of Westminster in Londen, een groot deel van het gebouw uitgebreid, in 1845. Tegenwoordig zijn er in het kasteel in totaal 189 slaapkamers.

4. Burcht Eltz, Duitsland

Dit is een middeleeuws kasteel in de buurt van Wierschem, in Duitsland, dat al meer dan 860 jaar eigendom is van de familie Eltz. Zelfs vandaag nog is het kasteel eigendom van dezelfde familie die er sinds de 12e eeuw woonde, 33 generaties geleden. Het wordt beschouwd als een van de mooiste Duitse kastelen... en dat is het zonder twijfel!

Advertisement

5. Arundel Castle, England

5. Arundel Castle, England

Wikipedia

Het is een middeleeuws kasteel in Arundel, in West Sussex, en de eerste eigenaar was Roger Mortimer, 1st Earl of Shrewsbury, die het gebouw in 1067 inhuldigde. Sinds de 11e eeuw is het kasteel de belangrijkste residentie van een aantal belangrijke Engelse families en sinds enkele eeuwen is het de zetel van de hertog van Norfolk.

6. Kasteel van Plessis-Bourré, Frankrijk

Het is een kasteel gelegen in de gemeente Écuillé, in het Loiredal in Frankrijk. Het werd gebouwd in slechts 5 jaar tijd, van 1468 tot 1472, door de minister van Financiën Jean Bourré, de belangrijkste adviseur van koning Lodewijk XI. De externe constructie is nooit gewijzigd en de ophaalbrug is nog steeds volledig functionerend. In 1931 werd het tot nationaal monument verklaard en sinds 2000 staat het op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Advertisement

7. Warwick Castle, Engeland

7. Warwick Castle, Engeland

Wikipedia

Dit oude kasteel ligt in de stad Warwick in het Engelse graafschap Warwickshire en kijkt uit over de rivier de Avon. Historisch gezien wordt het geassocieerd met de figuur van de graaf van Warwick, een van de oudste adellijke titels in Engeland. Tegenwoordig is het kasteel een zeer belangrijke toeristische attractie die elk jaar tienduizenden mensen van over de hele wereld trekt.

Advertisement