De “kruiszee” is een fenomeen dat langs de kusten kan voorkomen: wanneer het zich voordoet is het beter om direct uit het water te komen - Curioctopus.nl
x
De “kruiszee” is een fenomeen dat…
10 eigenaardigheden die van Duitsland een werkelijk uniek land maken 11 beroemdheden delen hun foto's zonder make-up: sommige zijn bijna onherkenbaar

De “kruiszee” is een fenomeen dat langs de kusten kan voorkomen: wanneer het zich voordoet is het beter om direct uit het water te komen

13 Juli 2020 • Door Janine
5.276
Advertisement

Varen op open zee is een vaardigheid die studie en jarenlange ervaring vereist: het is nooit wenselijk om jezelf als zeevaarder te improviseren, omdat je riskeert in ernstige problemen te komen. Het is niet alleen een kwestie van sturen, maar ook heel goed de stromingen van het water en de wind kennen, die in verschillende situaties gevaren kunnen veroorzaken. Een fenomeen dat ervaren zeevaarders onmiddellijk zullen herkennen als wat bekend staat als verraderlijk, zijn “kruiszeeën”.   

Dat wat bekend staat als een “kruiszee” is een vrij zeldzaam fenomeen, maar komt vaker voor op sommige plaatsen zoals het Franse eiland Ré of langs de stranden van Tel Aviv; over het algemeen komt het voor in gebieden met ondiep water.

Van bovenaf presenteert de kruiszee zich met een "vierkant" oppervlak, gecreëerd door de beweging van de golven met verschillende hoeken. Het fenomeen doet zich voor wanneer twee zeestromingen naast elkaar bestaan ​​of wanneer de waterstroom de golven in de ene richting en de wind in een andere richting duwt.

Advertisement

Hoe spectaculair ook, zeevaarders en watersporters weten goed dat ze een fenomeen zijn om goed op te letten: in deze gevallen is het zelfs erg moeilijk om te blijven drijven of het strand te bereiken, vooral wanneer stromingen en wind hoge golven veroorzaken.

Het advies is om nooit het water in te gaan als de zee "kruisvormig" is en zo snel mogelijk de kust te bereiken als je al in het water bent.

Tags: NieuwsgierigNatuurZee
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt