De vliegende vos is een van de grootste vleermuizen in de natuur: hij heeft een spanwijdte van bijna 2 meter

Janine image
door Janine

10 Juli 2020

De vliegende vos is een van de grootste vleermuizen in de natuur: hij heeft een spanwijdte van bijna 2 meter
Advertisement

Ben je gek op vleermuizen en kan je niet anders dan ze bewonderen terwijl ze rondvliegen tijdens warme zomeravonden? Of ben je doodsbang voor deze zoogdieren die in de westerse traditie als gevaarlijk en duivels worden beschouwd en geassocieerd worden met het kwaad? In beide gevallen is dit artikel iets voor jou. Vandaag hebben we het niet over de gewone vleermuizen, maar over die gigantische vleermuizen die vooral in Azië voorkomen, om precies te zijn op de Filippijnen.

via Britannica

Advertisement
sakundes/Reddit

sakundes/Reddit

Op dit Aziatische eiland bevindt zich namelijk een zeer grote soort vleermuis, beter bekend als "vliegende vos" of "Pteropus", behorend tot de familie van de Pteropodidae.

Advertisement
realbee55/Reddit

realbee55/Reddit

Hun belangrijkste kenmerk is dat ze werkelijk indrukwekkende afmetingen hebben: een vliegende vos kan een gemiddeld gewicht van 1,6 kilo en een spanwijdte van ongeveer 1,8 meter bereiken. Maar ze moeten niet worden verward met de zogenaamde "microbats", de meest voorkomende en kleinere vleermuizen.

DrunkAssCrumPetree/Reddit

DrunkAssCrumPetree/Reddit

Als de kleinere en meest voorkomende vleermuizen belangrijk zijn voor de bescherming van het ecosysteem door te zorgen voor bestrijding en eliminatie van ongedierte, het proces van bestuiving, zaadverspreiding enzovoort, voeden "megabats" zich voornamelijk met fruit aan de bomen.

caveeye/Reddit

caveeye/Reddit

De vliegende vos van de Filippijnen, niet te verwarren met de Acerodon jubatus (Filipijnse vliegende vos, wijdverbreid in Afrika, India, Oceanië en andere delen van Azië), is allesbehalve een bloeddorstig nachtdier. Omdat ze vruchteneters zijn, "kletsen" deze vleermuizen luid terwijl ze zich in de schemering tegoed doen aan vijgen en ander fruit en zich overdag in grote groepen bomen nestelen. Simpel gezegd, drinken gigantische vossen liever nectar in plaats van dat ze op zoek gaan naar bloed.

Pardusco/Reddit

Pardusco/Reddit

Bovendien, om verdere vooroordelen over deze gigantische vleermuizen weg te nemen, voeden van de meer dan 1.300 soorten vleermuizen die wereldwijd bestaan zich slechts drie met bloed; biologisch gezien is het in werkelijkheid een nogal vreemd dieet, het drinken van bloed van anderen. En in tegenstelling tot hun microbat-broers reizen vliegende vossen op basis van hun sterke zicht en reuk.

Advertisement
HedwigCoffin/Reddit

HedwigCoffin/Reddit

Hoewel de vliegende vossen van de Filippijnen tegenwoordig een bedreigde diersoort zijn, omdat er te vaak door mensen op wordt gejaagd en gedood, zijn hun omvang en hun enorme spanwijdte voldoende om ons met open mond achter te laten of om hard weg te rennen als we er een in de buurt zien!

Advertisement