Als je dit insect in huis vindt, jaag het dan niet weg: het kan heel nuttig zijn

Janine image
door Janine

03 Juli 2023

Als je dit insect in huis vindt, jaag het dan niet weg: het kan heel nuttig zijn
Advertisement

Het kan gebeuren, vooral als je op het platteland woont, dat je insecten tegenkomt. Dan is  het het belangrijkste om niet in paniek te raken, want meestal zijn zij degenen die bang voor ons zijn. In feite vallen veel kleine dieren nooit als eerste aan, behalve als ze zich bedreigd voelen. Dat is gewoon een defensieve reactie.

Hoewel veel insecten er eng uitzien, zijn er gevallen waar schijn bedriegt. Hoewel het dier in kwestie misschien niet geliefd is, heeft het een zeer nuttige functie voor de mens. Om deze reden is het altijd het beste om hem geen kwaad te doen. Laten we eens kijken welke voordelen het met zich meebrengt.

via Western Exterminator

Holger Krisp/Wikimedia Commons

Holger Krisp/Wikimedia Commons

Als je een duizendpoot in huis vindt, begin je vaak te gillen omdat je schrikt, en begin je na te denken over hoe je er vanaf kunt komen, maar de waarheid is dat de meeste hiervan onschadelijk zijn voor mensen, en vooral de spinduizendpoot is erg nuttig, een geelachtig grijze geleedpotige verwant aan de duizendpoot. Dit kleine dier komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is meestal in huizen te vinden. Als je er ooit een ziet, moet je heel voorzichtig zijn om het geen pijn te doen, want het kan tal van voordelen opleveren: de belangrijkste is het elimineren van veel van de andere insecten.

De spinduizendpoot voedt zich voornamelijk met kakkerlakken en bedwantsen, maar vooral met muggen en spinnen. Dit insect doet niets anders dan de huizen vrijhouden van alle ongewenste gasten, die de mens daadwerkelijk pijn kunnen doen of irriteren. In feite worden duizendpoten niet als gevaarlijk voor mensen beschouwd. Als ze een persoon zouden bijten, veroorzaken ze een lichte irritatie (hoewel het altijd beter is om voorzichtig te zijn en door een arts te laten controleren).

Advertisement
Kevincollins123/Wikimedia Commons

Kevincollins123/Wikimedia Commons

Hoewel dit insect onschadelijk is, is het altijd het beste om te voorkomen dat het je huis binnendringt. De beste manier om te voorkomen dat ze je huis overnemen, is door regelmatig schoon te maken. Menselijk en dierlijk haar, organisch afval en stof trekken insecten aan en daarmee ook hun predatoren zoals de spinduizendpoot. Schoonmaken is de enige remedie tegen insecten.

Kende je het nut van de spinduizendpoot?

Advertisement