Een drone heeft een ongelooflijke 7.000 jaar oude ontdekking gedaan: de video van het moment van ontdekking

Janine image
door Janine

03 Juli 2023

Een drone heeft een ongelooflijke 7.000 jaar oude ontdekking gedaan: de video van het moment van ontdekking
Advertisement

Historische artefacten zijn erg waardevol, omdat ze ons veel kunnen vertellen over wie ons voorgingen en werkelijk belangrijke informatie onthullen. Van de voorwerpen gevonden in archeologische opgravingen, tot ondergrondse steden, tot gevonden artefacten, tot gereedschappen van verschillende tijdperken tot aan de eerste artistieke vormen, elke ontdekking vertegenwoordigt een onschatbaar stukje geschiedenis. Er is al veel verzameld, maar er valt nog veel meer te ontdekken. Om hierin te slagen heeft de mens echter de hulp van de technologie nodig, die hem in staat stelt plaatsen te bereiken die anders ontoegankelijk of bijzonder moeilijk te bezoeken zijn. Dit is het geval van de ongelooflijke ontdekking die plaatsvond dankzij een drone in de bergen van Alicante. Laten we eens kijken wat het is.

via IFL Science

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De ongelooflijke ontdekking vond plaats dankzij het gebruik van een drone, een geavanceerd apparaat waarmee je gebieden kunt fotograferen en vastleggen die zich op zeer grote hoogte of op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden. De onderzoekers die de bergen van Alicante, in Spanje, als hun studieobject hadden, gingen te voet op zoek naar de archeologische schatten van de plaats door moeilijk begaanbare paden, totdat ze deze eenvoudigere en effectievere oplossing vonden.

Dankzij het gebruik van de drone zijn ze er namelijk in geslaagd iets te lokaliseren dat anders heel moeilijk te vinden zou zijn geweest. Tijdens het onderzoeksproject "Rotskunst en cultuurlandschappen in de bergen van Alicante" kregen ze te maken met risicovolle situaties, met afgronden en moeilijk terrein.

Advertisement
IFLScience/Youtube screenshot

IFLScience/Youtube screenshot

Hun doel was om prehistorische muurtekeningen te kunnen vinden, ergens verstopt in de bergen. Onderzoeker Francisco Javier Molina Hernan Hernández, een ervaren drone piloot, kwam na verschillende rapporten op het idee om deze innovatieve tool te gebruiken om de missie te voltooien.

Zo werden bij het verkennen van het gebied van bovenaf 18 grotten onderzocht, waarvan er twee een geweldige verrassing gaven, compleet met spectaculaire opnamen.

 IFLScience/Youtube

IFLScience/Youtube

Binnenin bevonden zich in feite muurtekeningen die dateren van 7000 jaar geleden, zoals blijkt uit de beelden die door de drone zijn vastgelegd. Zonder de hulp van laatstgenoemde hadden de onderzoekers deze verrassende ontdekking waarschijnlijk niet kunnen doen. Hoewel de beelden digitaal zijn en niet dezelfde emotie oproepen als een echt bezoek, zijn er uitzonderlijke resultaten verkregen door gebruik te maken van grafische hulpmiddelen, waarbij tekeningen van boogschutters, verschillende figuren, geiten en herten worden getoond, allemaal met ongelooflijke details.

IFLScience/Youtube

"Er zijn veel ontoegankelijke gebieden in de bergen van Alicante", legt Molina uit. "Het gebruik van een drone om de muren te fotograferen is een snelle methode en deze recente ontdekking betekent dat er tal van prehistorische grotschilderingen te vinden zijn." Om dit te doen, heeft de groep speciale vergunningen nodig, maar we zijn er zeker van dat ze ons andere beelden zullen geven die het waard zijn om bekeken en bewonderd te worden.

Advertisement