Proeven bij mensen goedgekeurd voor de hersenchip van Elon Musk

Janine image
door Janine

03 Juni 2023

Proeven bij mensen goedgekeurd voor de hersenchip van Elon Musk
Advertisement

De fusie tussen mens en technologie komt steeds dichter bij realiteit: wat voor ons ver weg leek en met een futuristisch tintje, wordt in snel tempo het heden, waardoor we hybride en steeds vooruitstrevender situaties kunnen ervaren: na een lang proces, is de Neuralink hersenchip van Elon Musk officieel goedgekeurd voor menselijke proeven. Laten we samen uitzoeken wat het precies is.

via BBC

Advertisement
Steve Jurvetson/Wikimedia commons

Steve Jurvetson/Wikimedia commons

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft officieel groen licht gegeven aan het bedrijf van Elon Musk, Neuralink, om menselijke proeven te starten. De weg is tot nu toe lang geweest en heeft veel werk en aanpassingen gevergd om de technologie zo veilig mogelijk te maken voor implantatie in ons lichaam.

Op de website van het bedrijf staat dat het “streeft een volledig implanteerbare en esthetisch onzichtbare hersen-computerinterface te ontwerpen waarmee je een computer of mobiel apparaat kunt bedienen, waar je ook bent." De draden op micron schaal, vervolgt de beschrijving, zouden worden ingebracht in hersengebieden die de beweging regelen. Elke draad heeft veel elektroden, die zijn verbonden met een implantaat dat een Link wordt genoemd.

"De draden van de Link zijn zo dun en flexibel dat ze niet door de menselijke hand kunnen worden ingebracht. In plaats daarvan bouwen we een robotsysteem dat is ontworpen om deze draden op betrouwbare en efficiënte wijze precies daar in te brengen waar de neurochirurg ze wil hebben." Elon Musk legde uit dat dit type technologie effectief zou zijn voor mensen met quadriplegie die geen computermuis kunnen gebruiken. Hij zei in een interview dat de chip zou helpen bij de behandeling van hersen- en ruggenmergletsel gedurende een periode van ongeveer tien jaar, evenals bij het beheersen van morbide obesitas en andere gezondheidsproblemen.

Advertisement

De techmagnaat zei dat hij hard heeft gewerkt om ervoor te zorgen dat de implantaat veilig en update-baar was. Het bedrijf twitterde het nieuws: "We zijn verheugd te kunnen meedelen dat we de goedkeuring van FDA hebben gekregen om onze eerste klinische studie bij mensen te starten! Dit is het resultaat van ongelooflijk werk en vertegenwoordigt een primeur. Een belangrijke stap die onze technologie op een dag in staat zal stellen vele mensen te helpen. De werving is nog niet open voor onze klinische proef. We zullen binnenkort meer informatie bekendmaken!"

Dierproeven hebben aangetoond dat een aap in staat was om de cursor op een computerscherm te verplaatsen door alleen zijn geest te gebruiken. Door het implantaat, klein van formaat, kon het dier een paar woorden zeggen. Ongetwijfeld  zullen velen mensen zich willen inschrijven voor de eerste testen op mensen: zou je mee willen doen?

Advertisement