Hij vist een zeer zeldzame blauwe kreeft: een spektakel van de natuur

Janine image
door Janine

27 Juni 2023

Hij vist een zeer zeldzame blauwe kreeft: een spektakel van de natuur
Advertisement

De diepten van de zee verbergen geheimen. Het diepe donkerblauwe water verbergt talloze wonderen, het lijkt bijna alsof ze ze allemaal voor zichzelf wil houden, zodat de mens ze niet kan vinden en observeren. De duisternis en het mysterie van de zeebodem hebben veel schrijvers ertoe aangezet zich voor te stellen wat er zou kunnen zijn, door realistische verhalen te schrijven, zoals Jules Verne's Twintigduizend mijlen onder zee, waarin hij fantastische dieren beschrijft waarvan hij dacht dat ze niet bestonden.

Van tijd tot tijd besluit de zee echter haar schoonheden te laten zien, waardoor degene die ze ziet sprakeloos achterblijft. Waarschijnlijk omdat men niet dacht dat het zoiets verbazingwekkends kon verbergen. De visser, protagonist van het verhaal, was verbaasd toen hij ontdekte dat hij een blauwe kreeft had gevangen. Laten we beter kijken wat er is gebeurd.

via Cairnspost

Advertisement
Belfast Live/Facebook

Belfast Live/Facebook

Stuart Brown is een 28-jarige Ierse visser die elke ochtend aan boord gaat in de hoop met een flinke vangst kreeften naar huis terug te keren. Tijdens een van zijn boottochten had hij echter wat hij definieerde als de verrassing van zijn leven. Terwijl hij de buit controleerde, zag hij dat er tussen de kreeften een vreemde zat, met een bijzondere kleur, die het licht anders weerkaatste dan de andere. Toen hij het in zijn handen nam, om het beter te bekijken, realiseerde hij zich dat het blauw was.

"Er zijn - legt de visser uit - kreeften die een andere kleur hebben. Sommige zijn wat bruiner of roder, maar ik heb nog nooit een blauwe gezien. Ik keek op Google om te zien hoe zeldzaam het was, en ik ontdekte dat de kans één op twee miljoen was om hem te vangen. Dus nam ik meteen een foto. Daarna liet ik hem los in het water."

Advertisement
Bangor Fisherman catches rare 'two million to one shot' blue lobster

Bangor fisherman's rare blue lobster catch in Belfast Lough hailed a ‘two million to one shot’. Co. Down skipper Stuart Brown, aged 28, described landing the rare blue lobster as the catch of a lifetime & said that he could not believe his eyes.

Pubblicato da Belfast Live su Martedì 7 febbraio 2023

Hoewel dit zijn werk was, was het de eerste keer dat hij zo'n wonder tegenkwam. Hije maakte meteen een foto en verspreidde het nieuws, omdat de kleuren te mooi waren om niet te laten zien. Nadat het nieuws zich verspreidde, kwamen ook wetenschappers tussenbeide om de specifieke blauwe kleur uit te leggen. De kleur is te wijten aan een genetische mutatie. Aangenomen wordt dat blauwe kreeften zo zeldzaam zijn dat sommige mariene biologen de kans om er een te vangen schatten op ongeveer één op de twee miljoen.

Wat vind je hiervan?

Advertisement