Jeremy, de eenzaamste "linksdraaiende" slak ter wereld die geen liefde kon vinden

Janine image
door Janine

13 April 2021

Jeremy, de eenzaamste "linksdraaiende" slak ter wereld die geen liefde kon vinden
Advertisement

"Een op een miljoen", en misschien zelfs meer. Geen enkele uitdrukking past beter bij Jeremy, de zeldzame en speciale slak waarover we je gaan vertellen. Een ogenschijnlijk eenvoudig dier zoals vele anderen, dat de wereld een uniek en ontroerend verhaal heeft gegeven, zoals alleen bepaalde speciale wezens kunnen.

Zou je ooit denken dat een normale tuinslak (Cornu aspersum) zo beroemd zou kunnen worden dat hij een hashtag, een speciale Wikipedia-pagina en een team van wetenschappers heeft die er jarenlang studies en onderzoek naar hebben gedaan? Als je nee hebt geantwoord, zal het lezen van Jeremy's verhaal je van gedachten doen veranderen, dat weten we zeker.

via BBC

Advertisement
University of Nottingham

University of Nottingham

Het begon allemaal in 2016 toen een gepensioneerde wetenschapper deze slak vond in een tuin in het zuidwesten van Londen. Een detail trok onmiddellijk zijn aandacht: zijn huisje had de klassieke spiralen linksdraaiend van het lichaam, en niet naar rechts zoals gewoonlijk het geval is voor de meeste van zijn soortgenoten. Het toeval wilde dat de slak door de juiste persoon zou worden opgemerkt, aangezien de man jarenlang in het Natural History Museum in de Britse hoofdstad had gewerkt.

Het was daarom duidelijk dat het dier hem onmiddellijk bijzonder leek. De spiraal bevond zich aan de "verkeerde" kant en vanwege deze eigenaardigheid nam hij onmiddellijk contact op met de experts van de Universiteit van Nottingham, die de slak graag verwelkomden, die opmerkten dat hij echt zeldzaam was.

Advertisement
University of Nottingham

University of Nottingham

Het was op dat moment dat, dankzij professor Angus Davison, Jeremy's verhaal de krantenkoppen haalde en de aandacht trok van veel mensen, ook dankzij de hashtag #Snaillove. Na hem te hebben “omgedoopt" met de naam van de Britse Labour-leider Jeremy Corbyn - die ook een passie heeft voor tuinieren - heeft de Engelse universiteit een openbare oproep gedaan om hem te helpen gezelschap te vinden. De reden? Doordat het schild aan de linkerkant is geplaatst, zou deze "linksdraaiende" slak ernstige problemen hebben gehad bij het paren, waardoor hij het risico liep voor altijd alleen en zonder nakomelingen te blijven.

Het onderzoek was dus gericht op al diegenen die de gelegenheid hadden gehad om in contact te komen met tuinslakken die op Jeremy leken, en werd al snel een echt sentimenteel verhaal. Meerdere keren leek het erop dat Jeremy het felbegeerde gezelschap had gevonden, maar de meeste keren was het dat niet. Totdat er twee slakken op het toneel verschenen - Lefty en Tomeau - die geschikt leken te zijn voor Jeremy.

ABC Science/Facebook

ABC Science/Facebook

De twee gaven er echter de voorkeur aan om met elkaar te paren en zo tientallen "normale" slakken leven te geven, met hun schild naar rechts gedraaid zoals de meeste van hen. Jeremy, meer en meer alleen, werd constant aan de zijlijn achtergelaten en de hoop om een ​​partner voor hem te vinden, was erg laag. Zijn ongebruikelijke en zeldzame huisje had in feite ook een verplaatsing van zijn geslachtsorganen veroorzaakt.

University of Nottingham

University of Nottingham

Helaas was Jeremy oud geworden, maar er kan worden gezegd dat hij ondanks zijn moeilijkheden een moment van geluk beleefde voordat hij ons verliet. Uiteindelijk slaagde hij erin om samen met Tomeau vader te worden en 56 kinderen voort te brengen, ook allemaal met het schild aan de “juiste” kant gedraaid.

Afgezien van de amoureuze avonturen van deze kleine buikpotige, was de belangstelling die zijn “geval” wekte ook van wetenschappelijke aard. Volgens Davison was Jeremy naar verluidt drager van een zeldzame genetische mutatie. Zijn "linksdraaiende" schild zou in feite voortkomen uit specifieke combinaties van dominante en recessieve genen. De onderzoeker, die deze slak als voorbeeld nam, zei dat lichaamsasymmetrie bij dieren - en ook bij mensen - kan worden beïnvloed door deze genen. Daarom zou de “kwestie Jeremy" ook nuttig kunnen zijn voor wetenschappelijke doeleinden die ons het meest aangaan.

University of Nottingham

University of Nottingham

In de tussentijd kunnen we niet anders dan getroffen worden door dit raadsel van de natuur, dat heeft geleid tot wat waarschijnlijk, en zonder dat hij het wist, de eenzaamste en beroemdste slak in de geschiedenis was!

Advertisement