Volgens sommige deskundigen zouden grootouders betaald moeten worden om voor hun kleinkinderen te zorgen. Dit is waarom

Janine image
door Janine

08 Juni 2023

Volgens sommige deskundigen zouden grootouders betaald moeten worden om voor hun kleinkinderen te zorgen. Dit is waarom
Advertisement

Voor grootouders is tijd doorbrengen in het gezelschap van hun kleinkinderen ongetwijfeld een van de mooiste dingen in het leven, ook al kan het soms zwaar worden: soms kunnen ouders 'profiteren' van hun beschikbaarheid, misschien onbewust, om te vermijden dat ze tijd en geld moeten investeren bij het vinden van een oppas. Het ouder worden garandeert echter niet altijd de energie die nodig is om de levendigheid van de kleintjes in te perken. Daarom hebben experts zichzelf de vraag gesteld: moeten grootouders betaald worden om voor hun kleinkinderen te zorgen?

via Hella Life

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Er is lang over dit onderwerp gedebatteerd en de meningen zijn tegenstrijdig: als sommigen van mening zijn dat de rol van grootouders geen geldelijke vergoeding met zich meebrengt, zijn anderen van mening dat, als de tijd die ze met de kinderen doorbrengen aanzienlijk is, ze op dezelfde manier moeten worden betaald als een babysitter.

Uit een enquête onder 2.000 mensen bleek dat 45% van de respondenten vindt dat grootouders moeten worden betaald, 29% dat compensatie nodig is als de toewijding constant en regelmatig is, terwijl 6% vindt dat er moet worden betaald in het geval van vakanties of hele dagen besteed aan het zorgen voor de kleinkinderen. Degenen die daarentegen zeiden tegen te zijn, vinden dat grootouders op andere manieren door hun kinderen worden opgevangen (34%) en dat de vergoeding in geen geval erkend mag worden (21%).

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Wat is de mening van de experts hierover? Teresa Ghilarducci, lerares economie aan de New School for Social Research, betoogt dat het hebben van grootouders die zonder tijdslimiet voor hun kleinkinderen zorgen, zeker een goede deal is voor moeders en vaders, maar dat is niet automatisch zo voor hun ouders. Grootouders, zegt ze, hebben mogelijk veel stress bij het omgaan met hun kleinkinderen, wat een negatieve invloed heeft op hun mentale en fysieke gezondheid.

Aan de andere kant suggereren sommige onderzoeken dat de zorg voor kleinkinderen de gezondheid en het welzijn van grootouders ten goede komt, vooral wanneer zij niet de enigen zijn die voor hen zorgen, maar een ondergeschikte rol spelen in de zorg en het beheer. Wat vinden de direct betrokkenen ervan?

Pixabay-Non the actual photo

Pixabay-Non the actual photo

“Ik wil niet betaald worden, maar… Wat hulp bij de extra huishoudelijke taken die de kinderen veroorzaken zou fijn zijn. Als ik erover praat, hoor ik altijd hoeveel ze al moeten doen" en "Ik heb mijn zeer actieve kleinzoon van 3 jaar drie volle dagen per week, maar ik doe het nog steeds graag. Ik krijg er niet voor betaald, maar mijn schoondochter neemt me vaak mee uit eten. Ook hebben zij en mijn zoon me een genereus kerstcadeau gegeven. Ze tonen op veel manieren hun waardering", waren de reacties van twee grootouders, maar een ander onthulde: "Ja, ik laat me betalen om voor mijn kleinzoon te zorgen en ik vind dat dit juist is. Ik heb het gevoel dat het verantwoordelijkheid leert. Ik hou van het extra geld, zodat ik het aan hem en de andere drie kleinkinderen kan besteden zonder het gevoel te hebben dat ik het geld van de familie heb gebruikt.”

De meeste grootouders zeggen echter dat ze nooit geld zouden accepteren om tijd met hun kleinkinderen door te brengen, ook al kan de zorg voor kinderen extra kosten met zich meebrengen. De beslissing hierover is aan individuele families en situaties, met respect en welzijn van de individuele partijen. Wat is jouw persoonlijke idee hierover?

Advertisement