Lichaamsgeur verandert naarmate we ouder worden: de wetenschap legt uit waarom

Janine image
door Janine

30 Juni 2023

Lichaamsgeur verandert naarmate we ouder worden: de wetenschap legt uit waarom
Advertisement

Tijdens de groei ondergaat het menselijk lichaam tal van veranderingen, die resulteren in de ontwikkeling van de persoon en het betreden van de volwassen levensfase. Als het waar is dat we voortdurend veranderen, worden de verschillende stappen weergegeven door precieze macrokenmerken: de ouderdom wordt bijvoorbeeld typisch geassocieerd met het optreden van aandoeningen die verband houden met het ouder worden, met geleidelijk afnemende krachten en grotere algemene kwetsbaarheid. Maar dat is nog niet alles: in deze levensfase krijgt de huid een bepaalde geur, die over het algemeen wordt toegeschreven aan oudere mensen. Waarom gebeurt dit en waar hangt het van af? Laten we er samen achter komen.

via Healthline

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Met het ouder worden is het lichaam onderhevig aan veel veranderingen: er verschijnen rimpels in het gezicht, de huid begint te verslappen, de botten worden kwetsbaarder, de klassieke “kwaaltjes” nemen het over, enzovoort. Een van de meest merkwaardige aspecten betreft echter een typisch detail dat ouderen gemeen hebben. De geur van de huid begint, naarmate het ouder worden, te veranderen en krijgt een aparte geur. Waarom gebeurt dit en om welke reden?

Het is duidelijk geen bijzonder sterke of indringende geur, maar een kleine verandering die echter niet aan de meest oplettende neusgaten kan ontsnappen. De geur is in feite bijna onmerkbaar, maar aanwezig. Wanneer begint de chemische verandering? Dit treft in feite niet alleen mensen, maar ook sommige zoogdieren. Wetenschappers denken dat dit merkwaardige kenmerk een handig hulpmiddel is om de leeftijd van diersoorten te detecteren, oudere exemplaren van jongere exemplaren te onderscheiden en daarom het beste gezelschap te kiezen.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

De typische geur waar we het over hebben, begint zijn proces op ongeveer 40-jarige leeftijd: een periode waarin we nog jong zijn, maar waarin enkele veranderingen plaatsvinden. Menselijke lichamen initiëren sommige afbraakprocessen en dit leidt tot de productie van het molecuul 2-nonenal, een onverzadigd aldehyde dat verantwoordelijk is voor de geur. Als we denken aan de aldehyde-geuren van sommige parfumflesjes, zijn velen het erover eens dat de geur geassocieerd kan worden met oudere mensen.

De reden waarom dit gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk, hoewel wordt verondersteld dat het te wijten is aan hormonale onevenwichtigheden die optreden tijdens het verouderingsproces, aan het andere dieet dat op die leeftijd wordt geconsumeerd, aan veranderingen in de zweetklieren en, in het algemeen, aan veranderingen die de secreties beïnvloeden.

Aangezien het een natuurlijk proces is, is het in ieder geval niet vervelend: de geur van onze huid zal ongetwijfeld veranderen zodra we de mijlpaal van de ouderdom bereiken.

Advertisement