Is het beter om de ramen open of dicht te houden om de hitte in huis te verslaan? De mening van een expert

Janine image
door Janine

01 Juli 2023

Is het beter om de ramen open of dicht te houden om de hitte in huis te verslaan? De mening van een expert
Advertisement

Met de komst van de zomer gaan de gedachten snel naar strandvakanties, avonden met vrienden, strandfeesten en vrolijkheid. Zoals met alles ligt echter de keerzijde van de medaille op de loer: we hebben het over de broeierige hitte, vijand nummer één van de zomermaanden, zeker voor ouderen en mensen met een lage bloeddruk. Wie in badplaatsen woont, kan verkoeling zoeken met een duik in het water, wie in de stad woont kan kiezen voor een dagje aan het zwembad. Maar hoe ga je de hitte te lijf als je thuis bent? We hebben het niet alleen over het gebruik van airconditioning, maar ook over het gebruik van ramen: is het beter om ze gesloten of open te houden? Experts geven ons het antwoord.

via The Guardian

Advertisement
AI Generated - Psycode

AI Generated - Psycode

Met de komst van de lente keert het goede humeur terug, het verlangen om naar buiten te gaan, lichte kleding te dragen en te genieten van het daglicht, de dagen die langer worden. Het klimaat is in dit seizoen nog aangenaam en bereidt ons voor op de zomer, het echte moment van plezier voor velen. Deze tijd van het jaar brengt echter niet alleen vakanties en zwemmen in de zee met zich mee, maar ook temperaturen die elk jaar hoger lijken te worden. Dit kan een ongemak zijn en niet alleen overdag: als het huis de hitte van de dag absorbeert, kan 's nachts proberen te slapen een probleem worden en komt de rust ernstig in het gedrang. Een echt probleem als je de volgende dag moet werken!

Is er een oplossing om deze omstandigheid te voorkomen en je huis zo koel mogelijk te houden? Is het beter om de ramen overdag open of dicht te houden? Als je het warm hebt, is het natuurlijk en bijna vanzelfsprekend om ze wijd open te zetten om de lucht te laten circuleren en het licht binnen te laten, maar is dit wel de beste strategie?

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Bij temperaturen boven de 30°C kan het erg vermoeiend worden om de normale dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder een zekere kortademigheid te voelen. De broeierige warmte belast je, omdat je vaak nerveuzer en opvliegender wordt en een zekere zwakte ervaart, zowel fysiek als mentaal. Wat kunnen we, behalve veel water drinken, doen om wat verkoeling te vinden binnen de muren van ons huis? Laten we eens kijken wat de experts zeggen.

Niet iedereen bezit airconditioners en velen gebruiken ze liever niet. Een alternatief zijn ventilatoren, die echter mogelijk niet voldoende zijn als de lucht in huis nog te warm is. De meeste mensen houden hun ramen open in de zomer, omdat als ze gesloten zijn, het nog warmer aanvoelt.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Talrijke experts leggen echter uit dat als de ramen aan direct zonlicht worden blootgesteld, de gordijnen in de eerste plaats altijd gesloten moeten blijven: door wat schaduw te creëren, zal de temperatuur in huis niet verder oplopen. Verder is het, om een ​​soort broeikaseffect in huis te voorkomen, aan te raden om tijdens de warmste uren van de dag zowel de ramen als de gordijnen te sluiten, zodat het huis niet in zeer korte tijd dezelfde buitentemperatuur bereikt.

In werkelijkheid mogen ramen pas worden geopend als de binnentemperatuur hoger is geworden dan buiten. In alle andere gevallen moeten ze gesloten blijven om de temperatuur lager te houden dan buiten. Samenvattend is het daarom aan te raden om tijdens periodes van intense hitte de ramen overdag gesloten te houden, vooral als ze direct aan de zon worden blootgesteld, en ze 's avonds te openen, wanneer de buitentemperatuur daalt en het mogelijk is om een enigszins koele lucht te laten circuleren.

Wat vind jij van deze tips? Hoe ontsnap jij in de zomer aan de verzengende hitte binnenshuis?

Advertisement