12% van de Amerikanen consumeert 50% van het rundvlees, wat de klimaatverandering versnelt

Janine image
door Janine

10 Januari 2024

12% van de Amerikanen consumeert 50% van het rundvlees, wat de klimaatverandering versnelt
Advertisement

De strijd tegen klimaatverandering gaat niet alleen over grote wereldwijde initiatieven, die hoe dan ook heel belangrijk zijn. Tegelijkertijd is elke kleine dagelijkse actie cruciaal, ook die met betrekking tot ons voedsel. Het is geen mysterie dat een groot deel van de kooldioxide-uitstoot afkomstig is van de productie en consumptie van vlees, zoals wordt bevestigd door de resultaten van een recent onderzoek. Wat een zorgwekkend beeld schetst.

Advertisement

Waarom de productie van vlees bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen

Waarom de productie van vlees bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen

Pexels

De productie van rundvlees is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering, of beter gezegd, intensieve en grootschalige veeteelt is dat. Er zijn twee redenen voor:

Directe uitstoot. Vee produceert methaan, een zeer krachtig broeikasgas, door darmfermentatie. Het verteringsproces is natuurlijk, maar heeft verwoestende gevolgen met moderne landbouwmethoden, al was het maar op de kwantiteit.

Indirecte uitstoot. Voor de productie van rundvlees zijn enorme hoeveelheden hulpbronnen nodig: voedsel, water en energie leiden tot extra uitstoot van koolstofdioxide. Daarnaast gaat de productie van veevoer vaak gepaard met het kappen van bossen en het omzetten in gewassen.

Kortom, het probleem van de vleesproductie is de schaal die terugvloeit naar de manier waarop we hulpbronnen produceren en verbruiken. En de oplossingen die tot nu toe zijn voorgesteld, lijken niet meer dan een verzachtende omstandigheid te zijn, ook al zijn ze veelbelovend. Geconfronteerd met de voeding van vee met voer op basis van voedselverspilling en het gebruik van systemen die de productie van methaan verminderen, blijft de meest effectieve oplossing op dit moment het verminderen van de vleesconsumptie.

Advertisement

Waarom vleesconsumptie bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen

Waarom vleesconsumptie bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen

Pexels

Precies dit laatste punt vormde de basis van een recent onderzoek naar vleesconsumenten in de VS. Het is in feite een analyse uitgevoerd op basis van gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey van het Amerikaanse Center for Disease Control. Laten we beginnen met een paar cijfers, die niet moeten worden opgevat als een louter numerieke vergelijking, maar als een maatstaf voor onze impact op de planeet: elk jaar stoot het wereldwijde voedselsysteem 17 miljard ton broeikasgassen uit. Hiervan is de uitstoot van rundvlees 8-10 keer hoger dan die van kippenvlees en 50 keer hoger dan die van bonen.

In het onderzoek, gepubliceerd in Nutrients, werd vastgesteld dat 12% van de Amerikanen verantwoordelijk is voor 50% van de dagelijkse consumptie van rundvlees. Het gegeven spreekt voor zich en van overconsumptie als een levensgewoonte die schadelijk is voor zichzelf, de maatschappij en de planeet. Volgens het onderzoek ligt de oplossing in een groter bewustzijn van overmatige vleesconsumptie. Maar is dit echt genoeg?

Implicaties en conclusies van het onderzoek

Implicaties en conclusies van het onderzoek

Pexels

Volgens de analyse is alleen al het volgen van de voedingsrichtlijnen voldoende om minder rundvlees te consumeren. Niet onvoldoende, let wel, gewoon minder dan wat er gemiddeld wordt geconsumeerd in de Verenigde Staten. De onderzoekers stellen daarom dat alleen al de blootstelling aan gezonde eetpraktijken het eetgedrag positief kan beïnvloeden.

Het gaat niet alleen om de dieren zelf, maar ook om de reactie van de mens op klimaatverandering. Daarom is het van cruciaal belang om de communicatie over de milieu-impact van de rundvleesproductie te verbeteren en zeker om aan te dringen op technologische innovaties die op meerdere fronten ingrijpen. Alleen op deze manier zal het mogelijk zijn om de achteruitgang die al aan de gang is af te remmen en ondertussen aan gezondheid te winnen.

Advertisement