Het eerste experimentele kankermedicijn dat positieve resultaten geeft bij alle betrokken patiënten

Janine image
door Janine

11 Juni 2022

Het eerste experimentele kankermedicijn dat positieve resultaten geeft bij alle betrokken patiënten
Advertisement

De droom van de geneeskunde en de hoop van elk persoon met kanker is dat er vroeg of laat eindelijk een remedie zal worden gevonden. Helaas kan de meest gevreesde ziekte van onze tijd vooral worden verslagen in gevallen waarin het op tijd wordt ontdekt, anders laat het misschien niet veel hoop op overleving over, behalve in de gelukkige gevallen die er zijn.

Er komt echter nieuws dat hoop geeft aan iedereen die bij deze situatie betrokken is: een experimenteel medicijn dat op een reeks patiënten is getest, geeft uitstekende resultaten.

via The Indipendent

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het medicijn in kwestie, dostarlimab, werd gebruikt bij het experiment dat plaatsvond in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. De 18 betrokken patiënten die aan endeldarmkanker leden, kregen het medicijn zes maanden lang elke drie weken.

Het resultaat is verrassend: alle deelnemers die met dostarlimab werden geïnjecteerd, hadden een hoog effectiviteitspercentage. In het bijzonder verminderde het medicijn de omvang van de kanker zonder bijzondere, zo niet minimale bijwerkingen.

Na een jaar controle lijkt de tumor bij elk van deze patiënten volledig te zijn teruggedrongen. Het lichamelijk onderzoek met endoscopie en PET aan het einde van de klinische proef toonde namelijk aan dat de kanker was verdwenen.

Medische onderzoekers beweren dat het voorbarig is om compleet en volledig herstel te verklaren, maar de resultaten zijn zeker meer dan verrassend.

Oncoloog Luis Diaza, een van de auteurs van de studie, zei: "Ik denk dat dit de eerste keer is dat dit is gebeurd in de geschiedenis van kanker. Het is echt spannend. Ik denk dat dit een grote stap voorwaarts is voor patiënten."

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Hanna Sanoff van het Lineberger Comprehensive Cancer Center van de Universiteit van North Carolina, een externe arts, reageerde enthousiast op de bevindingen: "Ik ben ongelooflijk optimistisch. We hebben nog nooit iets zien werken bij 100% van de mensen die betrokken zijn bij de kankergeneeskunde."

Het zou, legt Sanoff uit, een immunotherapie-medicijn zijn dat de tumor niet direct aanvalt, maar het immuunsysteem van de patiënt aanmoedigt om actie te ondernemen om het te elimineren.

De volgende stap is om het medicijn te testen op een grotere steekproef van patiënten: "Ik zou graag willen dat we een grotere proef hebben waarbij dit medicijn in een meer diverse context wordt gebruikt om te begrijpen wat de echte respons zal zijn", zei ze.

Een medische doorbraak waarvan we hopen dat deze de beste resultaten zal blijven geven.

Advertisement