Hoe ontstond de wat velen beschouwen als “de intelligentste fotografie in de geschiedenis” - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hoe ontstond de wat velen beschouwen…
15 mensen kwamen toevallige wetenschappelijke experimenten tegen en waren erdoor gefascineerd 15 vrouwen wier gezichten er na een make-up sessie niet meer hetzelfde uitzien

Hoe ontstond de wat velen beschouwen als “de intelligentste fotografie in de geschiedenis”

Door Janine
903
Advertisement

Wat bij velen bekend staat als "de intelligentste foto uit de geschiedenis", is een foto die een (misschien wel de bekendste) van de Solvay-conferenties weergeeft, die om de drie jaar in Brussel plaatsvinden. Gewild door Ernest Solvay, bedenker van het beroemde syntheseproces van natriumcarbonaat en een groot wetenschappelijk beschermheer, hebben de congressen tot doel de knapste koppen ter wereld samen te brengen en te praten over onderwerpen van wetenschappelijk belang.

En zo kwam het dat dat jaar, 1927, enkele van de persoonlijkheden die de geschiedenis van de wetenschap zouden veranderen, op dezelfde plek samenkwamen.

foto: Benjamin Couprie, Institut International de Physique de Solvay

Het onderwerp van die editie was "Elektronen en fotonen" en met Albert Einstein en Niels Bohr als grote hoofdrolspelers (op de foto staat de ene in het midden op de eerste rij en de andere helemaal rechts op de tweede rij). Bij die gelegenheid werden de beroemde uitspraken "God speelt niet met dobbelstenen”, door Einstein, en "Einstein, stop met God te vertellen wat hij moet doen", door zijn collega Bohr, uitgesproken.

De foto, waarvan je later een fraai opnieuw ingekleurde versie kunt bewonderen, is gemaakt door Benjamin Couprie en bevatte bekende gezichten uit de wereld van het onderzoek: meer dan de helft van hen zou de Nobelprijs hebben gekregen. Zoals je misschien hebt gemerkt, is het gemakkelijk te begrijpen dat het machismo op wetenschappelijk en academisch gebied heerste (en in sommige opzichten nog steeds heerst): de enige vrouw is in feite Marie Curie, die de enige zal zijn die de Nobelprijs zal ontvangen in twee verschillende disciplines (natuurkunde en scheikunde).

Hier zijn enkele andere foto’s die de Solvay-conferenties door de geschiedenis heen weergeven.

Advertisement

De eerste Solvay-conferentie, in 1911

foto: Wikimedia

Solvay-conferentie in 1930

foto: Wikipedia

27e Solvay-conferentie, in 2017

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt