Bijengif zou zelfs de meest agressieve vorm van borstkanker kunnen doden: de nieuwe studie

Janine image
door Janine

07 September 2020

Bijengif zou zelfs de meest agressieve vorm van borstkanker kunnen doden: de nieuwe studie
Advertisement

Vanuit de natuurlijke wereld zou een nieuwe therapie voor borstkanker kunnen komen, met name het triple negatieve type, een bijzonder agressieve kanker. Er is een studie gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift npj Precision Oncology waaruit blijkt dat in het laboratorium is bewezen dat bijengif de proliferatie van kankercellen stopt, zonder de gezonde cellen te verstoren.

Een ontdekking die substantiële veranderingen zou kunnen aanbrengen in de manier waarop borstkanker wordt behandeld.

via Nature

Advertisement
pixabay

pixabay

Dr. Ciara Duff, van het Harry Perkins Institute of Medical Research en de University of Western Australia, bestudeerde het gif van 312 bijen en hommels uit Perth, Ierland en Engeland, die als de gezondste ter wereld worden beschouwd.

Uit wat naar voren komt uit de studie die is gepubliceerd in het tijdschrift npj Precision Oncology, zou het gif verschillende soorten borstkanker kunnen vernietigen, waaronder degene die wordt gedefinieerd als “triple negatief", dat als het meest agressief wordt beschouwd omdat de cellen van deze tumor noch het HER2-eiwit, noch de oestrogeen- en progesteronreceptoren aan de oppervlakte hebben, wat een specifieke interventie op de zieke cellen erg moeilijk maakt.

Advertisement
Harry Perkins Institute of Medical Research

Harry Perkins Institute of Medical Research

Het goede nieuws is dat het belangrijkste bestanddeel van bijengif, mellitine, in het laboratorium kan worden gereproduceerd en dat de synthetische versie al even effectieve effecten vertoont.

Het effect dat bijengif heeft op borstkanker is verbluffend: het vermindert snel de productiviteit van zieke cellen, maar een bepaalde hoeveelheid bijengif zou 100% van de tumor kunnen doden, zonder gezonde cellen aan te tasten. In slechts 60 minuten kan mellitine het membraan van kankercellen volledig vernietigen, maar al na 20 minuten kan het de chemische boodschappers veranderen die zieke cellen gebruiken om zich te delen en zich te vermenigvuldigen.

Het onderzoek zal nu moeten worden voortgezet om te begrijpen wat de beste manier is om mellitine te integreren in de reeds gebruikte therapie, maar de wetenschappelijke gemeenschap is het erover eens dat het een ongekende ontdekking is op het gebied van de behandeling van borstkanker. Nog een bewijs van hoe het medicijn voor de ziekten die de mens treffen uit de natuur komt.

Advertisement