Dit nationale park verzamelt het afval dat toeristen achterlaten en stuurt het terug naar hun huizen

Janine image
door Janine

30 September 2020

Dit nationale park verzamelt het afval dat toeristen achterlaten en stuurt het terug naar hun huizen
Advertisement

Afval achterlaten op straat of in een natuurlijke omgeving is een verkeerd en irritant gedrag, vooral omdat het niet voortkomt uit een noodzaak, maar uit simpele luiheid en gebrek aan respect; maar tot op de dag van vandaag is het nog niet uitgeroeid.

Het beheerders van een park in Thailand, het Khao Yai National Park, heeft echter besloten om verder te gaan dan het plaatsen van de gebruikelijke borden die uitnodigen om geen vuil achter te laten: moe van het moeten gebruiken van middelen bij het opruimen van wat bezoekers hebben achtergelaten, hebben de beheerders van deze UNESCO site besloten het afval te verzamelen en terug te sturen naar de afzender. Letterlijk.

via nytimes.com

Advertisement

มาเที่ยวอุทยาน มีธรรมชาติให้ชม มีเต็นท์ให้เช่า เราอำนวยความสะดวก ให้ท่านมาแต่ตัว แต่เวลากลับ โปรดอย่ากลับแต่ตัว...

Pubblicato da TOP Varawut - ท็อป วราวุธ ศิลปอาชา su Lunedì 14 settembre 2020

Het merkwaardige maar effectieve initiatief werd aangekondigd door de Thaise minister van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu via een Facebook-bericht (hierboven). De post hernieuwde de uitnodiging om geen afval achter te laten en voegde eraan toe dat, als het toch werd gevonden, dit bij de bezoekers zou worden thuisbezorgd.

Enkele dagen later ging de missie van start: enkele stapels afval, waaronder flessen en verschillende soorten plastic zakken, werden ingepakt en klaargemaakt voor verzending. In sommige gevallen werd de dader opgespoord dankzij de gegevens die bij het inchecken werden vrijgegeven, in andere gevallen door de adressen te traceren via voorwerpen in de vuilnisbak.

Advertisement
Thaweesak Churasri/Wikipedia

Thaweesak Churasri/Wikipedia

Het initiatief heeft zeker een grote media-impact en bewustwording. De verschillende posts van het ministerie die erover vertellen, bevatten in feite een herinnering aan alle goede praktijken die moeten worden gevolgd tijdens bezoeken aan natuurparken (en in het algemeen, elke andere plaats dan ons huis), en ze herinneren eraan dat het houden van bepaald gedrag in strijd is met de wet.

Khunkay/Wikipedia

Khunkay/Wikipedia

Afgezien van de media-impact, zouden we benieuwd zijn naar het gezicht van degenen die, bij aankomst van de koerier, een pakket vol vuilnis thuisbezorgd krijgen met de woorden "Je bent wat van je spullen vergeten in Khao Yai National Park". We hopen dat je je les hebt geleerd.

Advertisement