Wateren van de Stille Oceaan vergiftigd: honderden zeedieren werden dood aangetroffen op het strand - Curioctopus.nl
x
Wateren van de Stille Oceaan vergiftigd:…
20 mensen die een specifieke taak te doen hadden, maar jammerlijk faalden Deze klimboekenkast is ideaal voor iedereen die zijn huis wil vullen met boeken tot aan het plafond

Wateren van de Stille Oceaan vergiftigd: honderden zeedieren werden dood aangetroffen op het strand

16 Oktober 2020 • Door Janine
2.302
Advertisement

Uit Rusland komt het nieuws van de zoveelste milieuramp: honderden dode zeedieren zijn gevonden in de regio Kamtsjatka. De "mysterieuze" ecologische ramp heeft een van de meest spectaculaire vulkanische stranden op naturalistisch niveau van het hele schiereiland getroffen, het strand Khalaktyrskij, een zeer populaire toeristische bestemming voor surfers. Dit zijn plaatsen van grote waarde en ongekende naturalistische schoonheid, die plotseling werden verwoest door een of andere menselijke fout. De mogelijkheden over de oorzaken van deze plotselinge "vergiftiging" van de wateren lijken talrijk te zijn, maar totdat de autoriteiten met zekerheid vaststellen wat er is gebeurd, zullen er alleen maar vermoedens zijn.

Enkele surfers hadden al alarm geslagen, die al maanden klaagden over nogal bijzondere symptomen nadat ze op dat strand waren geweest: wazig zien gedurende een bepaalde periode, droge hoest, hoge koorts... De artsen stelden bij velen een diagnose van "verbranding van het hoornvlies" en alsof dat nog niet genoeg was, waren er verschillende rapporten die de smaak van oceaanwater als "bitter" in plaats van "zout" beschreven. Ten slotte liet de trieste uitgestrektheid van dode dieren, die door het getij naar het strand werden gebracht, geen ruimte voor de verbeelding: de wateren van de Stille Oceaan in dat gebied zijn vergiftigd. Maar wat is er gebeurd?

We weten nog niet zeker wat de oorzaken zijn van deze zoveelste milieuramp, maar er zijn verschillende mogelijkheden: de gouverneur van de regio, Vladimir Solodov, heeft een aantal experts opdracht gegeven om tests uit te voeren op de wateren in kwestie; de monsters vertoonden een concentratie van derivaten van aardolie die vier keer hoger was dan normaal, en die van fenolen twee keer zo hoog. Volgens deze eerste hypothese konden de oorzaken van de vergiftiging worden herleid door het lozen van deze stoffen door een schip.

Een versie die de ecoloog Dmitry Lisitsin echter niet overtuigt, die verklaarde dat hij olie niet ziet als de belangrijkste oorzaak van deze catastrofe: "Olie is lichter dan water en vormt een film op het oppervlak, het heeft een kenmerkende geur en veroorzaakt voornamelijk de dood van vogels en niet van vissen of bodemorganismen, zoals in dit geval". Lisitsin spreekt van een waarschijnlijk "zeer sterk gif dat levende organismen doodt" en ondersteunt de hypothese dat het afkomstig kan zijn van de zeer giftige brandstof van sommige raketten die sinds 1998 niet meer worden gebruikt en die zich niet ver van de zee bevinden, op het militair testgebied Radygino.

Advertisement

Greenpeace Rusland kwam ook tussenbeide met een expeditie in en rond de plaats om de oorsprong van de ramp te begrijpen. Op dit moment zijn er "vlekken van onbekende oorsprong" gevonden die de wateren vervuilen en die gevaarlijk dicht bij de "Kamtsjatka vulkanen" komen, een site die officieel op de Werelderfgoedlijst staat.

Terwijl we wachten om erachter te komen wat er echt is gebeurd, kunnen we niet anders dan doodsbang zijn om getuige te zijn van deze vreselijke gebeurtenis.

Tags: RampenNatuurMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt