Een leeuwin in een dierentuin begon manen te ontwikkelen zoals de mannetjes - op 18-jarige leeftijd - Curioctopus.nl
x
Een leeuwin in een dierentuin begon…
15 ingenieuze ideeën die mensen hebben bedacht om de verplichting van sociale afstand te respecteren 19 van de meest absurde en grappige afbeeldingen gemaakt door Google Street View

Een leeuwin in een dierentuin begon manen te ontwikkelen zoals de mannetjes - op 18-jarige leeftijd

14 November 2020 • Door Janine
1.875
Advertisement

Je hoeft geen ​​expert te zijn om te weten dat leeuwinnen verschillen van leeuwen wat betreft de manen: alleen bij deze laatsten groeien vanaf het eerste levensjaar flinke manen rond het gezicht.

In de dierentuin van Oklahoma City vond echter een heel merkwaardig en ongebruikelijk feit plaats: bij een leeuwin begonnen manen te groeien, net als een mannelijk exemplaar, maar wat het nog ongebruikelijker maakt, is dat de manen op 18-jarige leeftijd begonnen te groeien. 

foto: pikrepo

Het personeel van de Oklahoma City Zoo merkte een verandering in het uiterlijk van Bridget op, de historische leeuwin die 18 jaar in de dierentuin had gewoond. Bridget is altijd een standaard leeuwin geweest, wat betreft gewicht, lengte en gedrag dat typerend is voor leeuwinnen, maar ze was onlangs begonnen met het ontwikkelen van kleine manen rond haar gezicht.

Een soortgelijke episode werd gezien bij de leeuwenpopulatie die leefde in de Okavangodelta, een rivier die in Botswana stroomt: hier hebben minstens 5 leeuwinnen manen ontwikkeld, net als Bridget, en vertonen ze tegelijkertijd typisch mannelijke leeuwengedrag, zoals brullen of het markeren van het territorium.

Zo'n geval van verandering in fysiek uiterlijk suggereert dat er een genetische factor bij betrokken is, maar dit is niet het geval bij Bridget, die op 18-jarige leeftijd haar manen begon te ontwikkelen!

OKC Zoo veterinary caretakers are working to solve a very curious case; Bridget, the Zoo’s 18-year-old African lioness,...

Pubblicato da Oklahoma City Zoo and Botanical Garden su Lunedì 19 febbraio 2018

Op 18-jarige leeftijd wordt een in gevangenschap levende leeuw als bejaard beschouwd, dus kunnen de manen niet het gevolg zijn van een genetische factor.

Na het vergelijken van de bloedmonsters van Bridget met die van haar zus, die nooit manen heeft gehad, constateerden de artsen dat er niets mis was met de niveaus van testosteron in haar bloed. Zoals ze vermoedden, bleek Bridget een goedaardige tumor te hebben in haar bijnieren, die betrokken zijn bij het reguleren van de hormoonafscheiding, maar het veroorzaakte geen andere pijn of ongemak dan het overtollige haar rond haar gezicht.

Echter, kort na de interesse van de nationale media in Bridget en haar manen, begon de leeuwin hartproblemen te krijgen, hoogstwaarschijnlijk vanwege haar hoge leeftijd. Hartproblemen komen in feite heel vaak voor bij oudere exemplaren.

Bridget verliet de dierentuin voor altijd op 18-jarige leeftijd en voor velen zal ze de leeuwin met de manen blijven.

Tags: DierenLeeuwen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt