Deze boeiende confrontatie tussen een oude leeuw en een roedel hyena's

door Skip

16 December 2018

Deze boeiende confrontatie tussen een oude leeuw en een roedel hyena's
Advertisement

Veel mensen denken dat de strijd tussen prooi en roofdier de enige bloederige strijd is die op de Afrikaanse savanne wordt uitgevochten, maar dat is onterecht, want ook tussen roofdieren onderling vinden de meest woeste gevechten plaats. Grote katachtigen (leeuwen, panters) en hondachtigen (hyena's, hyenahonden) strijden met elkaar om de prooi te bemachtigen. Zo heeft elke groep de neiging om rivaliserende groepen te verjagen of te doden, dan wel van hun eigen soort of een andere.

Maar vooral leeuwen en hyena's leven in eeuwige strijd met elkaar, waarvan de uitkomst nooit op voorhand vastligt.

Advertisement
BBC Earth / YouTube

BBC Earth / YouTube

Leeuwen zijn qua kracht en omvang superieur, maar hyena's kunnen bouwen op teamwork. Bij een-op-een-confrontaties zou een hyena niks kunnen beginnen, maar als zij samen een eenzame leeuw tegen zouden komen, dan zou hij voor z'n leven moeten vrezen. En dat is precies wat er wordt beschreven in deze video.

Een nogal oude leeuw is in zijn eentje op avontuur gegaan in het jachtgebied van de hyena's en zij hebben zijn zwakte direct geroken.

Advertisement
BBC Earth / YouTube

BBC Earth / YouTube

De leeuw wordt omsingeld gedurende enkele minuten waar maar geen einde aan lijken te komen en vervolgens begint er een aanval die kenmerkend is voor hyena's. Om de beurt proberen ze hem te bijten in zijn rug om te voorkomen dat ze een klap krijgen van zijn poten. Wat de leeuw doet haalt niets uit, want op het moment dat hij een hyena in zijn klauwen weet te krijgen, springen alle anderen van achteren op hem en moet hij de hyena loslaten.

Ongelukkige confrontaties zoals deze eindigen doorgaans op tragische wijze. Het zal niet snel gebeuren dat hyena's de leeuw direct vermoorden (dat is te gevaarlijk voor de roedel) maar ze zouden hem wel zoveel verwondingen kunnen bezorgen dat hij evengoed bezwijkt.

BBC Earth / YouTube

BBC Earth / YouTube

Gelukkig heeft de video (voor de leeuw) een onverwacht einde. Een andere, jongere leeuw heeft het tumult gehoord en snelt z'n oudere makker tegemoet om hem te redden. Twee volwassen leeuwen zijn voor de intelligente hyena's toch echt te veel om weerstand tegen te bieden en ze trekken zich dan ook snel terug. Het is echt schitterend om te zien hoe de twee leeuwen knuffelen om hun band te versterken. Veel kijkplezier!

Advertisement