Deze kleine kikker heeft een geheim: hij stoot een "oorverdovende" schreeuw uit die wij mensen niet kunnen horen

Janine image
door Janine

18 April 2024

Deze kleine kikker heeft een geheim: hij stoot een "oorverdovende" schreeuw uit die wij mensen niet kunnen horen
Advertisement

Na eeuwen van wetenschappelijk onderzoek denken we misschien dat we alle mysteries van de natuur en de verschillende ecosystemen van onze planeet hebben ontrafeld. Dit is niet het geval en ondanks alles wat we weten, is het niet ongebruikelijk om verrast te worden door een nieuwe, misschien onverwachte, ontdekking. Uit een recent onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een kleine Braziliaanse kikker in staat is ultrasoon geluid uit te zenden om zichzelf te verdedigen. Maar hoe is dit mogelijk?

Dieren en ultrasone geluiden

Ultrasone geluiden zijn geluiden met een frequentie die boven de 20 kHz ligt en die wij mensen op geen enkele manier kunnen waarnemen. Als ons vermogen om geluiden waar te nemen varieert van 20 Hz tot 20 kHz, kan hetzelfde niet gezegd worden voor andere dieren, zoals bijvoorbeeld honden. Tegelijkertijd zijn er soorten die ultrasone geluiden voor verschillende doeleinden kunnen produceren. Vleermuizen, walvisachtigen, knaagdieren en sommige motten gebruiken geluiden boven de 20 kHz om zich te oriënteren, te jagen, te communiceren of gevaar te detecteren. Zelfs planten lijken ultrasoon geluid te kunnen produceren als ze aan stress worden blootgesteld.

In zo’n uitgestrekt maar toch zeer beperkt panorama had recent onderzoek tot doel de echo’s te analyseren die werden geproduceerd door een kikker afkomstig uit Brazilië. Nadat ze deze geluiden met succes hadden opgenomen, merkten de onderzoekers dat ze verschillende alarmsignalen bevatten die essentieel zijn om te overleven.

Advertisement

Waarom stoot de Braziliaanse kikker ultrasone geluiden uit?

igorgerolineto/iNaturalist - CC BY-NC

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Acta Ethologica, heeft als doel het vermogen van deze kikker om ultrasoon geluid te produceren te analyseren. Het gaat om een soort die endemisch is in het Braziliaanse Atlantische regenwoud, wetenschappelijke naam Haddadus binotatus, en die in staat is om geluiden met zeer hoge frequenties te produceren, zelfs tot 44 kHz. Maar waarom doen ze dit?

Terwijl sommige soorten ultrasone geluiden gebruiken voor oriëntatie en andere voor communicatie, produceert de Braziliaanse kikker ze waarschijnlijk voor defensieve doeleinden. Tijdens de verdediging nemen deze kikkers namelijk een intimiderende houding aan en stoten ze ultrasone geluiden uit die zouden kunnen dienen om verschillende potentiële roofdieren af te weren. In de praktijk zouden de ultrasone geluiden een aanpassing zijn van de Haddadus binotatus om roofdieren af te weren die deze hoogfrequente geluiden kunnen waarnemen.

Een complexe vorm van communicatie en verdediging

Het bos waar de kikker vandaan komt en de kikker die ultrasone geluiden kan uitstoten

Vinicius Depizzol/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0 DEED / Felipe Gomes/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.5 DEED

Het vermogen om ultrasoon geluid uit te stoten zou volgens Braziliaanse onderzoekers dus een vrij complexe vorm van verdediging zijn. Dit is echter slechts één van de hypothesen: als het vermogen van de Haddadus binotatus om hoogfrequente geluiden te gebruiken eenmaal is bevestigd, moet ook worden begrepen waarom hij dat doet. Volgens een andere theorie zouden de ultrasone geluiden van deze kikkers bijvoorbeeld een manier zijn om roofdieren aan te trekken. Als er een slang nadert, zou ultrasoon geluid worden gebruikt om een uil te roepen, enzovoort.

Zowel in het geval van ultrasone geluiden die worden uitgezonden om roofdieren af ​​te weren als in het geval van geluiden die worden gebruikt om "de vijand van mijn vijand" te roepen, zal verder onderzoek nodig zijn. Zoals we in de inleiding al zeiden, is wat altijd opvalt het vermogen van de natuur om ons zelfs met iets schijnbaar kleins te verbazen. We hebben het tenslotte over een kikker die maar een paar centimeter groot is, maar die in staat lijkt te zijn om roofdieren te verjagen met zijn geschreeuw. Geen geringe prestatie.

Advertisement