Er zijn twee spinnen op deze foto, in een bepaalde positie en met een reden om te overleven

Janine image
door Janine

11 April 2024

Er zijn twee spinnen op deze foto, in een bepaalde positie en met een reden om te overleven
Advertisement

Als we het hebben over camouflage van dieren, zijn er een paar klassieke voorbeelden die ons te binnen schieten. Een wandelend insect dat eruitziet als een klein takje, een sneeuwuil die iedereen zou kunnen verwarren met sneeuw, een kameleon die de beweging van bladeren simuleert, zijn allemaal voorbeelden van een succesvolle camouflage. Onlangs hebben onderzoekers echter nog een voorbeeld van perfecte camouflage gevonden bij een soort krabspin. Het probleem is dat er niet één, maar twee dieren voor nodig zijn. Laten we eens kijken waar het over gaat.

Advertisement

Wat zijn krabspinnen?

André Karwath/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.5 DEED

Zoals hun naam al zegt, worden krabspinnen gekenmerkt door voorpoten die lijken op krabklauwen. Het is een groep geleedpotigen die bekend is omdat ze geen web maken en omdat ze bij voorkeur in een aanval op bloemen of bladeren jagen en zich op nietsvermoedende prooien storten. Hun grootte varieert van een paar millimeter tot hooguit een paar centimeter, ook binnen dezelfde soort.

De jachtgewoonten van krabspinnen, maar ook de noodzaak om zich te verdedigen tegen roofdieren zoals vogels en andere dieren, zorgen ervoor dat ze meesters zijn in camouflage. Een voorbeeld hiervan is de Thomisus guangxicus, een soort afkomstig uit het zuiden van China, en zijn relatie met de bloem Hoya pandurata. Zoals sommige onderzoekers in een recent artikel opmerkten, zouden mannetjes en vrouwtjes kunnen samenwerken voor een betere jacht en verdediging. Maar hoe?

Advertisement

De studie naar de krabspin: paring of camouflage?

Unsplash

In het artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Ecology and the Environment, schrijven twee Chinese onderzoekers over hun ervaringen in het observeren in het tropische regenwoud van Xishuangbanna. Daar zagen ze een mannetjes- en een vrouwtjeskrabspin, de soort Thomisus guangxicus, samen. 

Toch was er een detail dat de twee onderzoekers niet over het hoofd zagen en dat deze verklaring complexer zou kunnen maken. Gezien de positie die ze hadden ingenomen, leken ze namelijk te hebben samengewerkt om hun camouflage van de bloemen van de Hoya pandurata overtuigender te maken.

Mannetjes en vrouwtjes werken samen aan een ​​perfecte camouflage

Vrouwtjes en mannetjes krabspinnen die een bloem imiteren

Wu and Gao, Frontiers EcoPics, 2024

De positie van het vrouwtje lijkt de vorm van de bloemkroon van de bloemen van de Hoya pandurata te imiteren, terwijl die van het mannetje de stampers en meeldraden imiteert. In de praktijk werken mannelijke en vrouwelijke Thomisus guangxicus samen om een ​​perfecte camouflage te verkrijgen. En in feite hebben de voordelen niet alleen betrekking op roofzuchtige vaardigheden, maar ook op de verdediging tegen roofdieren. Een dergelijke volledige camouflage kan alleen plaatsvinden als beide geslachten van de krabspin samen aanwezig zijn, wat onderzoekers tot een hypothese heeft gebracht:

Het lijdt geen twijfel dat de twee spinnen volledig geïntegreerd zijn in de omgeving, wat hun overleving zou kunnen verbeteren door roofdieren te vermijden, vooral tijdens het lange paringsproces. Deze studie zou het eerste gedocumenteerde geval kunnen zijn van samenwerkende camouflage bij krabspinnen.

Volgens het onderzoek hebben mannelijke en vrouwelijke krabspinnen “besloten” om samen te werken om hun overlevingskansen tijdens het paren te maximaliseren. En om dat te doen, hebben ze besloten om de bloem van de plant waarop ze leven perfect na te bootsen. En waarop ze hun soort zullen voortzetten.

Advertisement