Voor het eerst zijn de overblijfselen van een dinosaurus die op een nest zit, ontdekt: ze beschermde haar jongen

Janine image
door Janine

17 Maart 2021

Voor het eerst zijn de overblijfselen van een dinosaurus die op een nest zit, ontdekt: ze beschermde haar jongen
Advertisement

In de stad Ganzhou, in de Chinese provincie Jiangxi, zijn de overblijfselen ontdekt van een volwassen dinosaurus die op haar nest eieren zat met ten minste 3 embryo's, nu gefossiliseerd. Het is de eerste keer dat een dergelijke ontdekking is gedaan en men denkt dat de overblijfselen dateren van ongeveer 70 miljoen jaar geleden. Het betreffende exemplaar is een oviraptorosauriër (of oviraptor), een dinosaurus die behoort tot een groep vogelachtige theropoden die leefden tijdens het Krijt, de derde en laatste periode van het Mesozoïcum, ook wel bekend als "het tijdperk van de dinosaurussen".

via cnn.com

ancientorigins twitter

ancientorigins twitter

Er zijn duidelijk meer eieren zichtbaar, en drie daarvan lijken embryo's en lichaamsdelen van het dier te bevatten. Dr. Shundong Bi, van het Center for Vertebrate Evolutionary Biology en auteur van de studie, zei dat het zeer zeldzaam is om dinosaurussen te vinden die samen met fossiele embryo's in hun nesten liggen. Dit is de eerste keer dat een niet-aviaire dinosaurus wordt gevonden die op een nest eieren zit: het is een uniek en spectaculair exemplaar dat geleerden heeft gefascineerd. Door deze ontdekking is het mogelijk om veel informatie te verkrijgen die ook de komende jaren van pas zal komen. Zoals betreft het dieet van de oviraptorosauriërs: kiezelstenen - hoogstwaarschijnlijk maagstenen - werden in de buikstreek gevonden. In feite zouden de dinosaurussen de stenen hebben ingeslikt om voedsel beter te verteren.

Advertisement
FunkMonk Wikipedia

FunkMonk Wikipedia

De dinosaurus werd ineengedoken boven het nest van ongeveer 24 versteende eieren gevonden, in een broedende of beschermende positie. Door een analyse ontdekten de onderzoekers dat de eieren bij hoge temperaturen werden geïncubeerd, en deze informatie bracht geleerden ertoe te denken dat de dinosaurus stierf terwijl ze op nest broedde en haar jongen beschermde. Ten minste zeven van de gefossiliseerde eieren bevatten nog de overblijfselen van niet-uitgekomen embryo's van oviraptorosauriërs. Na analyse van het stadium van hun ontwikkeling wordt aangenomen dat de eieren aan het uitkomen waren en dat de dinosaurus daarom gedurende een zeer lange periode voor haar nest had gezorgd. Een ontdekking die ook de zorgzame en beschermende aard van de dinosaurussen ten opzichte van de jongen bevestigde.

Advertisement