Deze fotograaf verwijdert de telefoons uit zijn foto's om ons te laten zien hoe geabsorbeerd we zijn door de technologie

Janine image
door Janine

30 Maart 2021

Deze fotograaf verwijdert de telefoons uit zijn foto's om ons te laten zien hoe geabsorbeerd we zijn door de technologie
Advertisement

Kijk om je heen en bedenk aan hoe ons leven er 10-15 jaar geleden uitzag. Er is zeker één object van alles dat niet zo'n belangrijke rol speelde als vandaag, of dat er vaak niet eens was. Weet je waar we het over hebben? Precies, de smartphone.

De telefoons die altijd verbonden zijn, van waaruit we alles controleren wat er gebeurt en onze sociale interacties, zijn een integraal onderdeel van het dagelijks leven, het heeft geen zin het te verbergen. En het is precies daarop dat de fotograaf zich, die we je gaan presenteren, op een echt originele en betekenisvolle manier wilde richten. Wat heeft hij gedaan? Simpel: hij verwijderde mobiele telefoons uit zijn foto's en gaf ons afbeeldingen die ons in al onze "vreemdheid" en in al ons isolement laten zien. Concepten die ontstaan ​​zijn door apparaten die ons juist meer met elkaar zouden moeten verbinden.

via ericpickersgill/Instagram

Advertisement
Removed

Removed

Het idee dat Erick Pickersgill, een Amerikaanse professionele fotograaf, ertoe bracht om zijn serie "Removed" te publiceren, kwam voort uit een situatie die we allemaal in ons dagelijks leven hebben meegemaakt.

Advertisement

Erik zat in een bar, hij keek rond en zag hoe de mensen om hem heen waren afgesloten van de realiteit, met de intentie om te communiceren met de schermen van hun smartphones.

Removed

Removed

Behalve dat we ons afsluiten, kunnen we wel zeggen dat onze mobiele telefoons ons van tijd tot tijd volledig absorberen. Het is voldoende om veel situaties met een "externe" blik te observeren om het te realiseren, toch?

Removed

Removed

Hoe zouden we er uitzien als onze apparaten plotseling zouden verdwijnen? Pickersgill vroeg het zich af.

Removed

Removed

"Op dat moment, aan de bar, zag ik iets buitengewoons, maar het deed me huiveren bij het besef van wat er werkelijk gebeurde," zei hij.

Advertisement
Removed

Removed

"Ik zie deze mensen in de supermarkt, op school, op straat en in mijn bed, voordat ik naast mijn vrouw in slaap val", vervolgde Eric, pratend over zijn fotografische project.

Removed

Removed

"We leggen onze apparaten te allen tijde in de watten, we geven ze alle mogelijke aandacht". Daarom besloot de fotograaf mensen in te huren om de exacte bewegingen te reproduceren van degenen die smartphones dagelijks en op alle momenten gebruiken (en misbruiken).

Advertisement
Removed

Removed

De resultaten? Je ziet ze op deze afbeeldingen: lijken ze je niet absurd, grappig en tegelijkertijd verontrustend?

Removed

Removed

De mensen die Eric heeft vereeuwigd, geven ons een rauw en realistisch beeld van wat we zijn geworden, in zoveel, te veel, sociale contexten. Van de intimiteit met het gezin tot openbare situaties, elektronische apparaten zijn altijd binnen handbereik en in het zicht, en we kunnen alleen maar constateren dat dit waar is.

Advertisement

Deze scènes hebben geen enkele fotobewerking ondergaan: ze zijn gewoon ongelooflijk realistisch en getuigen van tientallen situaties die we allemaal met onze eigen ogen hebben waargenomen, of waarvan we zelf protagonisten zijn geweest.

Maar zijn we echt veel meer verbonden dan in het verleden, of worden we steeds meer opgeslorpt door een technologie die ons belooft alles te doen, maar die ons in werkelijkheid alleen maar isoleert in een virtuele wereld van afbeeldingen?

Advertisement

Aan jou het antwoord. In de tussentijd kunnen de foto's van Pickersgill ons enkele fundamentele aanwijzingen geven...

Removed

Je kunt meer foto's uit de serie "Removed" zien op Instagram, Facebook, Twitter en de website van Eric Pickersgill.

Advertisement