16 foto's die de schoonheid van Finland, het 'gelukkigste land ter wereld', weergeven

Janine image
door Janine

09 April 2023

16 foto's die de schoonheid van Finland, het 'gelukkigste land ter wereld', weergeven
Advertisement

Finland staat bij de meesten bekend als het land van de kerstman, de sauna en het noorderlicht, en staat ook bekend als het land van geluk dankzij de verovering van de eerste plaats in de ranglijst van de gelukkigste landen ter wereld gedurende zes opeenvolgende jaren. Juist dankzij dit primaat kunnen we begrijpen hoe dit land veel meer is dan dit en er zijn veel curiositeiten die de ontdekking ervan voor ons in petto heeft. Finland is in feite het land dat het meest aandacht heeft voor welzijn en sociale gelijkheid en de bevolking heeft een diepe band met de natuur, terwijl het altijd voorop loopt op het gebied van technologie.

Wist je bijvoorbeeld dat dit land erg rijk is aan meren en eilanden? En dat het geen Scandinavisch land is? Om nog maar te zwijgen van de talloze volkstradities en gebruiken die de Finse manier van leven zo benijdenswaardig uniek in de wereld maken. Laten we het samen ontdekken op deze 16 foto's.

Advertisement

1. Een doos als kinderbedje

1. Een doos als kinderbedje

Kelakanava/YouTube

Aandacht voor welzijn en gelijkheid begint voor dit land al vanaf de geboorte, waar de staat alle gezinnen die wachten op de geboorte of adoptie van een kind een doos geeft vol met voorwerpen die nuttig zijn voor de baby: ondergoed, rompertjes, mutsjes voor de eerste paar maanden, maar ook luiers en toiletartikelen, allemaal verpakt in een prachtige kartonnen doos die indien nodig kan worden aangepast tot een kinderbedje.

Omdat het belangrijk is dat iedereen dezelfde kansen krijgt vanaf het moment dat ze ter wereld komen.

Advertisement

2. IJseieren

2. IJseieren

jess_zacker/Instagram

In Noord-Finland gebeurt het dat water en wind ongebruikelijke ijseieren vormen op de stranden. Een spektakel dat je niet mag missen.

3. Verkeersborden

3. Verkeersborden

Etelä-Savo/Reddit

Over integratie met de natuur gesproken, verkeersborden hebben ook aandacht voor dierenwelzijn en geven hun mogelijke aanwezigheid langs de weg aan.

4. Huisdieren

4. Huisdieren

koiraparkki/Instagram

Ook het welzijn van huisdieren is essentieel voor de Finnen, zozeer zelfs dat het mogelijk is om talloze crèches voor honden te vinden en de accommodaties in de zomer bieden een menu voor honden en open ruimtes waar onze harige vrienden zich kunnen verfrissen en afkoelen.

5. Metro

5. Metro

Jormakalevi Finland/Reddit

Om toegang te krijgen tot de metro in Finland is het niet nodig om door de draaihekken te gaan, aangezien men vertrouwt op de goede trouw van de passagiers, die ongetwijfeld voor het ticket zullen betalen. Bij overtreding is echter een boete van 80 euro voorzien.

Advertisement

6. Hobbyhorsing

6. Hobbyhorsing

planet.stables/Instagram

Onder de vele ongebruikelijke Finse tradities is er ook hobbyhorsing, oftewel rennen met stokpaarden. Een vrij recente traditie, waaronder steeplechases, choreografie en dressuur zonder paard. Ongebruikelijk, nietwaar?

7. De thuisbibliotheek

7. De thuisbibliotheek

MLT Bussikuvat/Facebook

In de regio van de hoofdstad Helsinki is het gemakkelijk om opvallende bussen, mobiele bibliotheken, tegen te komen. 's Ochtends, van maandag tot en met vrijdag, bieden deze bussen hun service aan kinderen op scholen en kleuterscholen, terwijl ze 's middags die woonwijken bereiken die ver van de openbare bibliotheek liggen.

Advertisement

8. Stedelijke moestuinen

8. Stedelijke moestuinen

katjasaarimaki/Instagram

De keuze voor een duurzame levensstijl wordt steeds wijder verspreid in Finland en tegenwoordig huren stadsbewoners vaak binnenplaatsen naast hun appartementen of stadstuinen in bepaalde delen van bewoonde centra om hun groenten te verbouwen.

9. Wifecarrying

9. Wifecarrying

wifecarrying/Instagram

Over ongebruikelijke sporten gesproken, na hobbyhorsing presenteren we je wifecarrying, het eigenaardige Finse kampioenschap waarin mannen elkaar uitdagen in een hindernisbaan door hun partner op hun schouders te dragen. De sport, waarvan de Finse naam Eukonkanto is, is zo succesvol dat het een wereldkampioenschap heeft verdiend!

Advertisement

10. Heel veel koffie

10. Heel veel koffie

starrrdust_vintage/Instagram

Niet alleen de meest gelukkige, maar ook de grootste koffiedrinkers. Een Fin consumeert gemiddeld 12 kg koffie per jaar: een echt record!

11. Sauna

11. Sauna

aitosauna/Instagram

De sauna is een echt ritueel in Finland en naar schatting gaat 90% van de bevolking er minstens één keer per week naartoe. Op kerstnacht geniet het hele gezin van een sauna voordat de kerstman arriveert en stellen nemen voor het huwelijk en vrouwen voor de bevalling meestal een sauna als een zuiverend ritueel. Een diepgewortelde traditie!

Advertisement

12. Kunst op ijs

12. Kunst op ijs

drone_from_finland

Op bevroren meren in de winter is het heel gemakkelijk om deze spectaculaire ijstekeningen tegen te komen, gemaakt door IT-specialist Janne Pyykkö en haar vrienden.

13. Paaseieren

13. Paaseieren

kasillary/Instagram

Traditioneel zijn paaseieren in Finland zo groot als kippeneieren, bedekt met een echte eierschaal.

Advertisement

14. Schaatsen

14. Schaatsen

kuls_luistelu/Instagram

Op school wordt het uur lichamelijke opvoeding vervangen door schaatsen en skiën.

15. Noorderlicht

15. Noorderlicht

Top_statement93/Reddit

In Finland is de aurora borealis 200 dagen per jaar zichtbaar: in de gebieden van Lapland ten noorden van de poolcirkel is het namelijk mogelijk om ze te bewonderen van augustus tot april.

Advertisement

16. De Kerstman

16. De Kerstman

rescuedogkiki/Instagram

We kunnen dit artikel niet afsluiten zonder de kerstman te noemen: de vriendelijke en gulle man in het rood, Joulupukki in het Fins, komt oorspronkelijk uit Korvanturi, een oorvormige heuvel nabij de Russische grens, maar heeft tal van kantoren in de verschillende steden van het land!

Heb jij je koffer al gepakt? Wij hebben al een vliegticket gekocht: enkele reis, alsjeblieft!

Advertisement