x
19 historische foto's laten zien hoeveel…
De eerste synthetische vleesfabriek ter wereld opent: deze kan 3.000 hamburgers per dag produceren Deze vrouw is 72 jaar oud en zegt dat ze zich nog nooit zo goed heeft gevoeld

19 historische foto's laten zien hoeveel de wereld is veranderd - en hoe het hetzelfde is gebleven

01 Juli 2021 • Door Janine
41.520
Advertisement

Alles moet veranderen zodat alles blijft zoals het was. Heb je deze uitdrukking weleens gehoord? Het is een ietwat paradoxale - en pessimistische - uitspraak dat zelfs bij de meest volledige verandering sommige dingen intact en onveranderd blijven. Dit lijkt een beetje op wat je zou kunnen zeggen over de loop van de geschiedenis: natuurlijk, conflicten, wetenschappelijke en technologische vooruitgang, modes, gewoonten en gebruiken hebben de wereld waarin we leven sterk veranderd in vergelijking met slechts honderd jaar geleden. Maar sommige boeken, schilderijen en oude foto's van zelfs eeuwen geleden lijken soms heel actueel. Hoe komt dat? Misschien omdat, net als de uitdrukking waarmee we begonnen, hoewel er veel kan veranderen, er altijd constanten zullen zijn in de menselijke ervaring, ten goede of ten kwade.

In dit artikel willen we je een reis door de tijd aanbieden, zij het virtueel, heen en weer springend in historische perioden: op sommige foto's zullen de verschillen met wat het leven is zoals je het kent helder en duidelijk zijn, maar in andere lijk je het heden opnieuw te beleven. Alles moet veranderen zodat alles blijft zoals het was.


1973. Een Zuid-Koreaanse politieagent meet de lengte van een rok, het is voor vrouwen verboden minirokken te dragen en mannen mogen geen lang haar hebben.

1985. Stapels borden behorend tot de gezonken Titanic.

Advertisement

De kindergezichten van de leiders van de landen die een grote rol speelden in de Tweede Wereldoorlog.

Op die leeftijd wist nog niemand welk lot deze kinderen te wachten zou staan.

1910. Een zeer jonge Stalin vastgehouden in een gevangenis in Azerbeidzjan, op een perfect ingekleurde foto.

1914/1915. Een soldaat rust met zijn vader, die hem kwam opzoeken terwijl hij in de frontlinie bij Belgrado diende.

Advertisement

1931. De aanwezigen bij het proces van Al Capone proberen hun gezicht te bedekken met hoeden voor de aanwezige fotografen in de rechtszaal.

Op 6 oktober 1931 begon voor Al Capone zijn proces wegens belastingontduiking. Het proces eindigde met een gevangenisstraf van 11 jaar en een boete van $50.000.

1928. Sommige boeren uit een Sovjetdorp worden voor het eerst uitgenodigd om naar een radio-uitzending te luisteren.

We bevinden ons in de allereerste jaren van de verspreiding van radiogolftechnologie voor de uitzending van de menselijke stem.

Advertisement

1945. Een schip brengt enkele soldaten naar huis die in de Tweede Wereldoorlog in dienst waren.

Het is de RMS Queen Elizabeth die 15.000 mannen terugbracht naar hun thuisland.

1930. Een foto toont de overblijfselen van het legendarische kasteel van Dracula in Walachije (Roemenië).

Advertisement

1935. Een jonge koerier bezorgt traditionele soba-noedels aan huis in Tokio. Bezorgers droegen vroeger grote stapels dozen op hun rug terwijl ze op hun fiets reden.

1910. De wetenschapper Marie Curie gefotografeerd in haar chemisch laboratorium in Parijs, waar ze twintig jaar lang het radium bestudeerde met haar man.

1944. Lassers maken een foto van zichzelf tijdens hun dienst op de scheepswerf in Alabama.

1926. Een van de zeldzame foto's waarop een van de eerste versies van het beroemde "Michelinmannetje” zichtbaar is.

Het Michelinmannetje ontstond uit de uitvinding van Édouard Michelin, een van de oprichters van het historische bedrijf, nadat hij toevallig een menselijke vorm in een stapel banden had herkend. De naam van het Michelinmannetje is eigenlijk Bibendum, ontleend aan het citaat van Horace "Nunc est bibendum" (oftewel Nu is het tijd om te drinken), als een link naar de slogan volgens welke de Michelin-band het obstakel "drinkt".

Ongeveer in 1950. Een paar vrouwen kopen vinyl in een muziekwinkel in Afghanistan.

Velen weten niet dat Afghanistan tot de jaren ’70, net als andere landen in het Midden-Oosten, een toeristische bestemming was voor Europeanen die verliefd waren op de oosterse charme.

1909. Een vrachtwagen volgeladen met Coca Cola en snoep zorgt voor de distributie.

1918, Frankrijk. Moeder en dochter gefotografeerd met een gasmasker terwijl ze in hun huis bij de open haard zitten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog produceerde Frankrijk in grote hoeveelheden gasmaskers van het type M2: ze garandeerden een langdurige bescherming tegen fosgeen, een gas dat veel werd gebruikt tijdens het conflict.

1960. Een foto van een jonge Dalai Lama met een gezin van de Gaddi-stam die hij ontmoette tijdens zijn reis naar Triunda, in India.

1892. Een familie van houthakkers in de buurt van het gedeelte van een enorme omgehakte mammoetboom, vermoedelijk meer dan 1000 jaar oud.

Ooit mochten houthakkers ook eeuwenoude, zo niet duizendjarige bomen omhakken. Beroemd zijn de foto's die Amerikaanse houthakkers uitbeelden in echte huizen gemaakt van enorme boomstronken.

1909. Families kijken door de ramen van het ziekenhuis van Oslo om vrienden en familieleden in quarantaine te zien.

De foto is genomen tijdens een uitbraak van difterie in het Ullevål-ziekenhuis in Oslo.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt