Een fotograaf legt het exacte moment vast waarop een walvis bij verrassing een kijkje neemt bij een boot

Janine image
door Janine

18 Juli 2021

Een fotograaf legt het exacte moment vast waarop een walvis bij verrassing een kijkje neemt bij een boot
Advertisement

Op de juiste plaats op het juiste moment. Iedereen die een passie heeft voor fotografie, of deze activiteit professioneel uitvoert, weet hoe belangrijk het is dat dit gebeurt. Eric J. Smith, de fotograaf die de wereld enkele van de meest ongelooflijke natuurfoto's heeft gegeven, weet er alles van.

In zijn foto’s komen landschappen, kleuren, betoverende plekken maar ook en vooral dieren op een unieke manier samen. En het is een van hen die de hoofdrol speelt in de virale foto's waarover we je willen vertellen. Werkelijk fortuinlijke en fascinerende beelden, waarin een walvis een even plotselinge als spectaculaire verrassing had voor een groep mensen die op een boot op zoek waren naar waarnemingen van walvisachtigen.

via esmith_images/Instagram

Advertisement

We zijn in Mexico, om precies te zijn in de San Ignacio Lagoon, in Baja California. Een bekende plek om walvissen te spotten: van december tot april is het hier niet ongewoon om grijze walvissen te zien, mede dankzij de kalme wateren en de verminderde aanwezigheid van de mens.

Een exemplaar, hoogstwaarschijnlijk een moeder, vond het leuk om een kijkje boven het waterniveau te nemen, terwijl een groep waarnemers zich totaal niet bewust was van wat er achter hen gebeurde.

Een paar centimeter van de boot kwam het dier plotseling tevoorschijn en Eric Smith verspilde geen tijd: hij vereeuwigde het tafereel. Het moment vastleggen is immers zowel een kwestie van geluk als - vooral - een fundamentele vaardigheid voor een fotograaf.

Advertisement

"Ik was in de lagune om migrerende grijze walvissen te fotograferen - vertelde Smith - de mogelijkheid om zo'n nauw contact te hebben met die buitengewoon intelligente en vriendelijke wezens was iets dat ik nog nooit had meegemaakt”.

"Op deze foto - vervolgde de fotograaf - werd een boot met wat mensen benaderd door een moederwalvis en haar jong. Eerst verscheen het jong, bij de boeg, en toen kwam de moeder tevoorschijn, achterin, haar hoofd stil opheffend om om zich heen te kijken".

"Gelukkige toevalligheden zoals deze komen zelden voor - zei hij - maar ik probeer op plaatsen te zijn waar ze waarschijnlijk zullen gebeuren, en zorg ervoor dat ik altijd een goede camera bij me heb, want je weet nooit wanneer je iets bijzonders zult zien."

En het is precies dit vermogen om de wereld om hem heen te observeren en elk belangrijk moment te pakken dat Eric beroemd heeft gemaakt door deze foto's. Van één ding zijn we zeker: met hun unieke en spectaculaire charme zullen walvissen ons altijd blijven verbazen, en de foto's van deze bekwame professional zijn daar het bewijs van.

Zijn ze niet geweldig?

Advertisement