Een verontrustende zwerm muggen verduistert de zon aan de Russische hemel: de indrukwekkende beelden

Janine image
door Janine

25 Juli 2021

Een verontrustende zwerm muggen verduistert de zon aan de Russische hemel: de indrukwekkende beelden
Advertisement

Iedereen heeft een hekel aan muggen: als we ze horen zoemen, proberen we ze weg te jagen en vragen we ons af wat hun nut is voor het ecosysteem. Er zijn manieren om beten te voorkomen en crèmes om het ongemak te verlichten: zelfs een enkele mug, met zijn gezoem en gebijt, kan ons irriteren. Stel je voor hoe eng en verontrustend het scenario was waar veel mensen in Rusland getuige van waren: een ware tornado van deze insecten verduisterde zelfs de zon.

via the siberian times/Twitter

Advertisement
The Siberian Times/Twitter

The Siberian Times/Twitter

Binnen enkele uren ging een video van een voorbijganger viraal: het fenomeen deed zich voor aan de oostkust van Kamtsjatka, waar een tornado van muggen, insecten en stof al snel van de grond opsteeg en omhoog ging. Van een afstand leek je getuige te zijn van een tornado bestaande uit stof en puin, maar als je dichterbij kwam, werd al snel duidelijk dat deze draaikolk een draaikolk van insecten was.

Een getuige van het fenomeen, Alexei genaamd, zei: "Ik reed honderden meters door de wolk van muggen. Het was geen prettige ervaring omdat ik de straat amper kon zien en ik de ramen niet durfde te openen". De video, gemaakt vanuit een auto die over een snelweg rijdt, toont de insecten die - met grote snelheid - de ramen van de auto raken terwijl een paar meter verderop de vortex de lucht in stijgt. Degenen die het fenomeen van dichtbij hebben meegemaakt, hebben het "een apocalyptische scène" genoemd. Alexei voegde eraan toe dat de tornado leek te "demonteren" en vervolgens weer een trechter vormde.

Advertisement

The Siberian Times/Twitter

Maar waar is dit fenomeen aan te wijten? Experts zeggen dat de tornado werd gevormd door mannetjesmuggen die rond de vrouwtjes zwermen om te paren, en dit is normaal. Massa's muggen clusteren nooit samen om een ​​organisme te vormen dat gevaarlijk is voor de mens. Deze verontrustende draaikolk werd hoogstwaarschijnlijk ook veroorzaakt door klimaatverandering: de temperatuurstijging veroorzaakt ernstige overlast en verlengt onder meer het paarseizoen van muggen exponentieel. Kun je je voorstellen wat de kijkers hiervan vonden?

Advertisement