Hoe lang zou een computer erover doen om je wachtwoord te hacken? Een tabel laat het ons zien

Janine image
door Janine

12 December 2021

Hoe lang zou een computer erover doen om je wachtwoord te hacken? Een tabel laat het ons zien
Advertisement

Hoe waarschijnlijk is het dat een hacker onze computer binnendringt en onze wachtwoorden kan kraken? Met een flinke dosis geluk, en vooral voorzichtigheid, is die kans heel klein. Het kiezen van het wachtwoord dat onze computer en onze accounts beschermt, moet een prioriteit zijn. Veel mensen beperken zich echter nog steeds tot het invoeren van een eenvoudige numerieke reeks "1234" of de naam van hun huisdier. Het is niet verrassend dat steeds meer sites eisen dat het wachtwoord hoofdletters, speciale tekens, cijfers en minimaal 8 letters bevat. Heb je je ooit afgevraagd waarom?

via statista

Advertisement
Hoe lang zou een computer erover doen om je wachtwoord te hacken? Een tabel laat het ons zien - 1

Volgens een berekening bevat een standaard 8-letterig wachtwoord 209 miljard mogelijke combinaties, maar een hacker kan - met behulp van een goede computer - deze combinaties berekenen en binnen enkele seconden de juiste vinden. Deze grafiek laat zien hoe lang het zou duren voor een computer die is ontworpen om je wachtwoord te stelen om succesvol te zijn in de onderneming: in het geval van 8 letters, allemaal in kleine letters, heeft een hacker onmiddellijk toegang tot jouw wachtwoord. Door alleen een hoofdletter aan het wachtwoord toe te voegen, kan de timing veranderen: een wachtwoord van 8 tekens met een hoofdletter kan in 22 minuten worden gedecodeerd. Zoals je kunt zien, begint de situatie te veranderen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Hoe meer cijfers, speciale tekens en hoofdletters we toevoegen, hoe meer beveiligingsvoordelen we zullen hebben. Als je ten minste één hoofdletter en één cijfer zou gebruiken, zou een hacker ongeveer een uur nodig hebben om het wachtwoord te kraken. Maar laten we andere veronderstellingen maken. Een wachtwoord met 12 tekens, een hoofdletter, een symbool en een cijfer is onmogelijk te kraken: een computer zou 34.000 jaar nodig hebben. Hoe meer je andere tekens gebruikt dan eenvoudige kleine letters, hoe moeilijker je de taak voor hackers met speciale computers maakt. Het is allemaal een kwestie van mogelijkheden: wanneer we meerdere lettertypen gebruiken, nemen de mogelijke combinaties exponentieel toe. Als een wachtwoord met slechts 8 kleine letters 209 miljard mogelijke combinaties heeft, heeft een wachtwoord van 8 letters met een hoofdletter ongeveer 53,5 biljoen mogelijke combinaties: voeg er cijfers en symbolen aan toe en het werk voor een hacker wordt onmogelijk. We hopen dat deze afbeelding je heeft geholpen en, als je dat nog niet hebt gedaan, je wachtwoorden verandert en ze onmogelijk te kraken maakt.

Advertisement