Een "zwarte doos" om het einde van de mensheid vast te leggen: het project van een team van wetenschappers

Janine image
door Janine

09 Januari 2022

Een "zwarte doos" om het einde van de mensheid vast te leggen: het project van een team van wetenschappers
Advertisement

Als we denken aan het einde van de mensheid, komen er onmiddellijk apocalyptische scenario's in ieders geest naar boven, uit een dystopische of sciencefictionfilm. Wat zal er gebeuren? Wanneer zal het gebeuren? Heb je dat jezelf ooit afgevraagd?

Als velen van ons nog niet hebben stilgestaan ​​om over een dergelijke situatie na te denken, hebben de wetenschappers waarover we je gaan vertellen dat zeker wel gedaan, protagonisten van een even verontrustend als fascinerend project. Waar hebben we het over? Simpel: over de constructie van een echte "zwarte doos", een apparaat dat het einde van de menselijke beschaving zoals we die kennen zal vastleggen en dat ons allemaal zal overleven, waardoor een hypothetische bevolking de mogelijkheid krijgt om te begrijpen wat er is gebeurd. Als we je hebben geïntrigeerd, lees dan verder om meer details over dit apparaat te weten te komen.

via Earth's Black Box

Advertisement
Earth's Black Box

Earth's Black Box

Vragen stellen over het einde van de mensheid is een beetje alsof je jezelf een van die vragen stelt waarop niemand een bepaald antwoord zal kunnen geven. Hoe ver een dergelijke mogelijkheid ook is, wetenschappers van de Universiteit van Tasmanië vonden dat het tijd was voor actie. Ervan uitgaande dat onze sporen verloren kunnen gaan, hoe kunnen we ze dan permanent en blijvend registreren? Met een zwarte doos, een apparaat vergelijkbaar die vliegtuigen of andere vervoermiddelen gebruiken om gegevens vast te leggen en eventuele onderzoeken na een ongeval te vergemakkelijken.

In dit geval zal dit apparaat echter niet alleen de gebeurtenissen van een enkel voertuig registreren, maar die van de hele planeet Aarde. Het is geen toeval dat het project "Earth's Black Box" werd genoemd en dat het gebruik maakt van een enorme stalen monoliet die op een afgelegen woestijnlocatie in Tasmanië is geïnstalleerd. Deze "recorder" zal onverwoestbaar zijn en ontworpen om ons allemaal te overleven, zelfs in het geval van catastrofale rampen. Binnenin zal volgens onderzoekers een schat aan wetenschappelijke gegevens informatie verschaffen aan toekomstige beschavingen over wat de mensheid was en hoe ze tenonder ging.

Advertisement
Earth's Black Box

Earth's Black Box

Klimaatgegevens, CO2- en energieverbruiksniveaus en zeetemperaturen zullen vergezeld gaan van informatie over nieuws en evenementen. "Als de aarde crasht als gevolg van klimaatverandering - zei Jim Curtis, een van de onderzoekers die bij het project betrokken was - zal dit onverwoestbare apparaat daar blijven voor de overgeblevenen, zodat ze kunnen leren van wat er is gebeurd".

Dik staal en graniet zullen op die manier verschillende opslagruimten omsluiten die worden aangedreven door zonnepanelen en zijn verbonden met internet. Het probleem hoe in de toekomst toegang kan worden verkregen tot alle informatie in deze speciale "zwarte doos" is nog niet opgelost, maar wetenschappers hebben laten weten dat ze aan dit aspect werken.

Kortom: een project dat ook nu en in de nabije toekomst een beetje een waarschuwing vormt voor iedereen, zodat mogelijk schadelijke fouten zich niet blijven herhalen. Nu maar hopen dat deze zwarte doos zo laat mogelijk geopend wordt!

Advertisement