Spooksteden: 7 van de meest mysterieuze en fascinerende verlaten plekken ter wereld

Janine image
door Janine

13 Februari 2022

Spooksteden: 7 van de meest mysterieuze en fascinerende verlaten plekken ter wereld
Advertisement

Onder de meest populaire toeristische bestemmingen sinds jaren, zijn er ongetwijfeld spooksteden, verlaten plekken in de wereld die nieuwsgierigen aantrekken vanwege hun spookachtige charme. Ruïnes, lege huizen, desolate gebouwen en verlaten straten zijn de belangrijkste kenmerken van de zogenaamde “ghost town”. De onwerkelijke stilte die hen omringt, gecombineerd met de apocalyptische landschappen zijn de ingrediënten die bezoekers naar deze sinistere en mysterieuze plekken trekken, soms zelfs romantisch.

Spooksteden bevinden zich in verschillende delen van de wereld, laten we acht van de meest charismatische eens nader bekijken.

via National Geographic

Advertisement

1 - Oradour-sur-Glane, Frankrijk

1 - Oradour-sur-Glane, Frankrijk

Dna-Dennis/Wikimedia commons

Deze Franse plaats werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een spookstad. In 1944, na de landing in Normandië, viel het Duitse leger het dorp binnen en bestreed het verzet door alle inwoners te elimineren. Na de oorlog stelde De Gaulle vast dat de stad niet werd herbouwd, maar een symbool bleef van de Franse martelingen tijdens de nazi-periode. Tegenwoordig blijft er daarom niets anders over dan verlaten straten en huizen vol lijden.

Advertisement

2 - Bodie, Californië

2 - Bodie, Californië

King of Hearts/Wikimedia Commons

Deze stad in het uiterste westen kreeg de naam “spookstad” in 1915, toen de hectische zoektocht naar goud die veel mannen naar Californië had getrokken na de ontdekking van een kostbare afzetting, eindigde. Sinds 1962 is het een nationaal historisch park geworden dat jaarlijks meer dan tweehonderdduizend toeristen verwelkomt.

3 - Pripyat, Oekraïne

Van een zich ontwikkelende stad naar een spookstad: Pripyat beëindigt zijn expansiedrift na het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986, waarbij een dodelijke lekkage van giftige energie ontstond. De stad werd om veiligheidsredenen onmiddellijk geëvacueerd en bleef vanaf dat moment geïsoleerd. Tegenwoordig zijn er alleen gebouwen die in verval zijn geraakt.

4 - Hashima, Japan

4 - Hashima, Japan

Hisagi/Wikimedia commons

Hashima is sinds 1974 een onbewoond eiland en was een belangrijke kolenmijn totdat Japan besloot andere soorten brandstoffen te gebruiken: op dat moment stopte de eigenaar van Hashima met de mijnbouw en werd het eiland aan zichzelf overgelaten. Sinds 2009 is het mogelijk om slechts een paar gebieden te bezoeken, die plaatsen vol puin tonen. Sinds 2015 staat Hashima op de werelderfgoedlijst van UNESCO als industriële historische site.

5 - Varosha, Cyprus

Varosha was vroeger een vrij luxueuze badplaats, met elegante hotels die bezocht werden door grote Hollywood-sterren. In de zomer van 1974 vluchtten inwoners en vakantiegangers echter tijdens de Turkse invasie van Cyprus en lieten de stad over aan de genade van het leger, dat de stad in een hek van prikkeldraad afsloot. Vanaf dat moment kon niemand meer naar hun huizen terugkeren en bleef Varosha verlaten. Het spektakel dat het vandaag biedt, wordt gekenmerkt door verwoeste gebouwen in de buurt van het strand waar zeeschildpadden zich ongestoord voortplanten.

Advertisement

6 - Port Arthur, Tasmanië

6 - Port Arthur, Tasmanië

Martin Pot/Wikimedia commons

Deze Australische spookstad wordt vanwege zijn geschiedenis beschouwd als een van de meest verontrustende ter wereld: Port Arthur was in feite jarenlang een strafkolonie waar veel criminelen woonden en was getuige van een zeer wreed bloedbad in 1996. Verschillende bezoekers zeiden dat ze geluiden hoorden en vreemde figuren opmerkten, naast het mysterieuze geluid van de kerkklok ...

7 - Craco, Matera

7 - Craco, Matera

Maurizio Moro5153/Wikimedia commons

Deze Italiaanse plaats in Basilicata werd in de jaren tachtig een spookstad, na een verschrikkelijke aardverschuiving die de stad vanaf 1963 geleidelijk aan haar tweeduizend inwoners zag ontvolken. Het gebied wordt echter nog steeds door verschillende regisseurs gebruikt als filmset: de opnames van "The Passion of the Christ" van Mel Gibson vonden ook plaats in Craco.

Advertisement

8 – Kolmanskop, Namibië

8 – Kolmanskop, Namibië

Olga Ernst/Wikimedia commons

Kolmanskop, een voormalige diamantstad in de woestijn, is een van de meest fascinerende spooksteden die bezocht kunnen worden. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de diamantbronnen op te raken en begon de plaats te worden verlaten. Je hebt toestemming nodig om het te bezoeken, maar het is de moeite waard: het droge klimaat heeft de oorspronkelijke architectuur intact gehouden, terwijl de huizen en straten van de stad vol zand zijn.

Als je een andere en bijzondere reis wilt maken, hoef je alleen maar de bestemming te kiezen: welke van deze spooksteden zou je willen bezoeken?

Advertisement