Spooksteden: 7 van de meest mysterieuze en fascinerende verlaten plekken ter wereld - Curioctopus.nl
x
Spooksteden: 7 van de meest mysterieuze…
Hij werd geboren in 1901 en vierde zijn 121e jaar: hij zou de oudste man ter wereld kunnen zijn Hij ontdekt dat het bedrijf dat hem heeft ontslagen zijn werk na jaren nog gebruikt en verwijdert alles

Spooksteden: 7 van de meest mysterieuze en fascinerende verlaten plekken ter wereld

13 Februari 2022 • Door Janine
1.352
Advertisement

Onder de meest populaire toeristische bestemmingen sinds jaren, zijn er ongetwijfeld spooksteden, verlaten plekken in de wereld die nieuwsgierigen aantrekken vanwege hun spookachtige charme. Ruïnes, lege huizen, desolate gebouwen en verlaten straten zijn de belangrijkste kenmerken van de zogenaamde “ghost town”. De onwerkelijke stilte die hen omringt, gecombineerd met de apocalyptische landschappen zijn de ingrediënten die bezoekers naar deze sinistere en mysterieuze plekken trekken, soms zelfs romantisch.

Spooksteden bevinden zich in verschillende delen van de wereld, laten we acht van de meest charismatische eens nader bekijken.

1 - Oradour-sur-Glane, Frankrijk

Deze Franse plaats werd tijdens de Tweede Wereldoorlog een spookstad. In 1944, na de landing in Normandië, viel het Duitse leger het dorp binnen en bestreed het verzet door alle inwoners te elimineren. Na de oorlog stelde De Gaulle vast dat de stad niet werd herbouwd, maar een symbool bleef van de Franse martelingen tijdens de nazi-periode. Tegenwoordig blijft er daarom niets anders over dan verlaten straten en huizen vol lijden.

2 - Bodie, Californië

Deze stad in het uiterste westen kreeg de naam “spookstad” in 1915, toen de hectische zoektocht naar goud die veel mannen naar Californië had getrokken na de ontdekking van een kostbare afzetting, eindigde. Sinds 1962 is het een nationaal historisch park geworden dat jaarlijks meer dan tweehonderdduizend toeristen verwelkomt.

Advertisement

3 - Pripyat, Oekraïne

Van een zich ontwikkelende stad naar een spookstad: Pripyat beëindigt zijn expansiedrift na het ongeluk in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986, waarbij een dodelijke lekkage van giftige energie ontstond. De stad werd om veiligheidsredenen onmiddellijk geëvacueerd en bleef vanaf dat moment geïsoleerd. Tegenwoordig zijn er alleen gebouwen die in verval zijn geraakt.

4 - Hashima, Japan

Hashima is sinds 1974 een onbewoond eiland en was een belangrijke kolenmijn totdat Japan besloot andere soorten brandstoffen te gebruiken: op dat moment stopte de eigenaar van Hashima met de mijnbouw en werd het eiland aan zichzelf overgelaten. Sinds 2009 is het mogelijk om slechts een paar gebieden te bezoeken, die plaatsen vol puin tonen. Sinds 2015 staat Hashima op de werelderfgoedlijst van UNESCO als industriële historische site.

5 - Varosha, Cyprus

Varosha was vroeger een vrij luxueuze badplaats, met elegante hotels die bezocht werden door grote Hollywood-sterren. In de zomer van 1974 vluchtten inwoners en vakantiegangers echter tijdens de Turkse invasie van Cyprus en lieten de stad over aan de genade van het leger, dat de stad in een hek van prikkeldraad afsloot. Vanaf dat moment kon niemand meer naar hun huizen terugkeren en bleef Varosha verlaten. Het spektakel dat het vandaag biedt, wordt gekenmerkt door verwoeste gebouwen in de buurt van het strand waar zeeschildpadden zich ongestoord voortplanten.

Advertisement

6 - Port Arthur, Tasmanië

Deze Australische spookstad wordt vanwege zijn geschiedenis beschouwd als een van de meest verontrustende ter wereld: Port Arthur was in feite jarenlang een strafkolonie waar veel criminelen woonden en was getuige van een zeer wreed bloedbad in 1996. Verschillende bezoekers zeiden dat ze geluiden hoorden en vreemde figuren opmerkten, naast het mysterieuze geluid van de kerkklok ...

7 - Craco, Matera

Deze Italiaanse plaats in Basilicata werd in de jaren tachtig een spookstad, na een verschrikkelijke aardverschuiving die de stad vanaf 1963 geleidelijk aan haar tweeduizend inwoners zag ontvolken. Het gebied wordt echter nog steeds door verschillende regisseurs gebruikt als filmset: de opnames van "The Passion of the Christ" van Mel Gibson vonden ook plaats in Craco.

Advertisement

8 – Kolmanskop, Namibië

Kolmanskop, een voormalige diamantstad in de woestijn, is een van de meest fascinerende spooksteden die bezocht kunnen worden. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen de diamantbronnen op te raken en begon de plaats te worden verlaten. Je hebt toestemming nodig om het te bezoeken, maar het is de moeite waard: het droge klimaat heeft de oorspronkelijke architectuur intact gehouden, terwijl de huizen en straten van de stad vol zand zijn.

Als je een andere en bijzondere reis wilt maken, hoef je alleen maar de bestemming te kiezen: welke van deze spooksteden zou je willen bezoeken?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt