Een nieuwe planeet in het sterrenstelsel die het dichtst bij het onze ligt: ​​de nieuwe astrofysische ontdekking

Janine image
door Janine

26 Februari 2022

Een nieuwe planeet in het sterrenstelsel die het dichtst bij het onze ligt: ​​de nieuwe astrofysische ontdekking
Advertisement

Wat bevindt zich buiten de grenzen van de aarde? De ruimte is zo grenzeloos dat de ontdekkingen geen einde hebben. De verkenning ervan houdt enorme verrassingen in, van de sterren tot de satellieten, tot de planeten en zonnestelsels. Een immens universum dat we niet volledig kunnen kennen, maar dat we dankzij astrofysici voor een klein deel kunnen ervaren.

Terwijl we ons nog steeds afvragen of het bestaan ​​van buitenaardse wezens zoals wij echt is, we onszelf vragen stellen over UFO's en fantaseren over een futuristisch scenario waarin het voor iedereen mogelijk zal zijn om op andere werelden te landen, brengen wetenschappers ons nog een ontdekking: een nieuwe planeet in het planetenstelsel dat zich het dichtst bij de aarde bevindt.

via Science Daily

Pexels- Not the actual photo

Pexels- Not the actual photo

Zijn naam is Proxima d en hij draait om Proxima Centauri, de rode dwergster die in ons systeem het dichtst bij de zon staat, precies op een afstand van vier lichtjaar.

Dit is de derde planeet die in het sterrenstelsel is gedetecteerd, na Proxima c en Proxima b, die in 2016 werd ontdekt en in 2020 werd bevestigd. Een gebeurtenis die veel emotie opriep, aangezien het een planeet was die "dicht" bij de onze lag en even groot was, wat het bewoonbaar hadden kunnen maken. In feite zijn er op Proxima b rotsachtige oppervlakken en de temperatuur zorgt ervoor dat het water in vloeibare toestand blijft, wat gunstig is voor de mogelijke vorming van leven dat we kennen.

Proxima d daarentegen is niet zo comfortabel: zijn positie, halverwege tussen de ster en de leefbare gordel, laat de aanwezigheid van vloeibaar water niet toe. Bovendien zou een jaar op het oppervlak gelijk zijn aan slechts vijf dagen op aarde.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Het is een van de lichtste exoplaneten - dat wil zeggen, ze behoren tot systemen die om een ​​ster draaien - die tot nu toe zijn ontdekt: de massa is een kwart van die van de aarde.

Wetenschappers hebben de grootte ervan berekend met behulp van de radiale snelheidstechniek, die de lichte beweging van sterren, veroorzaakt door planeten, schat en deze gebruikt om hun massa in te schatten: Proxima d veroorzaakt een kleine verplaatsing, waardoor Proxima Centauri met ongeveer 40 centimeter per seconde heen en weer wordt aangetrokken en afgestoten.

Om de buitenaardse planeet te lokaliseren, gebruikten de onderzoekers de Very Large Telescope van de European Southern Observatory in Chili.

Volgens wetenschappers zou verder onderzoek kunnen leiden tot de ontdekking van nieuwe planeten: wie weet komt op een dag het nieuws van een bewoonde wereld precies zoals de onze, waarop we misschien zouden kunnen leven.

Advertisement